Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

U wilt zonder extra kosten aflossen

Heeft u na 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan lost u waarschijnlijk al af op uw hypotheek. Dat is vanaf die datum namelijk verplicht. Anders heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Voor 1 januari 2013 kon u nog een hypotheek sluiten waarbij niet werd afgelost tijdens de looptijd. Alsnog aflossen op uw hypotheek kan verstandig zijn. Op deze pagina leest u hoe u zonder kosten extra kunt aflossen. Bekijk wel eerst samen met een adviseur of aflossen bij uw situatie past. 

Met extra aflossen kunt u een restschuld voorkomen

Uw huis kan 'onder water' staan als de waarde van uw huis lager is dan uw hypotheek. Heeft u na de verkoop van uw huis niet genoeg geld om uw hypotheek af te betalen? Dan heeft u een restschuld. Als u aflost op uw hypotheek, verkleint u de kans op zo’n restschuld. Het is dan wel belangrijk dat u weet hoe u dat zonder aflossingskosten kunt doen.

Zo lost u zonder kosten extra af

U kunt zonder kosten extra aflossen binnen de zogenaamde ‘vergoedingsvrije ruimte’. De vergoedingsvrije ruimte is per kalenderjaar 10% van de oorspronkelijke lening. Daarnaast hoeft u ook geen kosten te betalen als er sprake is van een ‘vrijgestelde situatie’. Dit zijn de meestvoorkomende vrijgestelde situaties:

  • u lost af op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • u lost af op een leningdeel met variabele rente;
  • u lost af als u uw woning verkoopt;
  • u lost af en de vergelijkingsrente is hoger dan de contractrente voor het leningdeel. Hoe dat precies werkt, leest u in het voorbeeld hieronder.

 

Voorbeeld

De hypotheekrente van Ted is 5% en staat voor 10 jaar vast. Dit noemen wij de contractrente. Ted wil graag een deel van zijn lening extra aflossen. Wij kijken dan naar hoeveel jaar de rente op de hypotheek van Ted nog vaststaat. In dit voorbeeld staat de rente nog 5 jaar vast. Dat noemen we de resterende rentevaste periode. Wij bekijken vervolgens wat de actuele rente is voor een vergelijkbare hypotheek, met een rentevaste periode van 5 jaar. Dat noemen we de vergelijkingsrente. Is deze vergelijkingsrente hoger dan de contractrente? Dan kan Ted zonder kosten extra aflossen.

 

 

In de algemene voorwaarden voor een Aegon hypotheek leest u meer over aflossen van de lening.  

Los tijdelijk extra af tot aan de WOZ-waarde

U wilt een restschuld natuurlijk graag voorkomen. En wij willen u daar zoveel mogelijk bij helpen. Als klant van Aegon kunt u daarom zonder kosten aflossen tot aan de WOZ-waarde van uw huis:

  • De WOZ-waarde is de waarde die uw gemeente jaarlijks voor uw huis vaststelt.
  • U kunt zonder kosten extra aflossen tot aan de WOZ-waarde als uw huis onder water staat.
  • U mag aflossen met ‘eigen middelen’. Dat betekent dat u niet met geleend geld mag aflossen. 

Laat u adviseren over de beste keuze

Goed advies is belangrijk. Beslissingen over wijzigingen in uw hypotheek zijn meestal voor een langere periode. Wilt u weten bij wie u voor advies terecht kunt, kijk dan bij de bespreekmogelijkheden.

Bekijk nu de bespreekmogelijkheden

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Ik wil extra aflossen op mijn Spaarhypotheek. Heeft dat gevolgen voor mijn verzekering?

Een extra aflossing heeft gevolgen voor uw spaarhypotheekverzekering
Door extra af te lossen wordt uw hypotheekschuld lager. U spaarverzekering passen we dan ook aan. U mag namelijk niet meer sparen dan de hoogte van het hypotheekbedrag binnen de spaarhypotheek. Dit kan door het verlagen van de premie of door het inkorten van de looptijd van uw verzekering. Met het gespaarde geld lost u aan het einde van de looptijd uw spaarhypotheek af.

Neem voor een extra aflossing contact op met uw adviseur
Een adviseur helpt u bij het vinden van een hypotheek die bij u past. Uw adviseur kijkt op basis van uw persoonlijke situatie hoeveel u kunt lenen op basis van uw inkomen en de waarde van uw woning. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon een hypotheek aanvragen.

  • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Via ons webformulier kan u een adviesgesprek aanvragen. 
  • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Hoe kan het dat ik na een extra aflossing op mijn hypotheek nog hetzelfde betaal?
Wij redden het niet altijd om een extra aflossing te verwerken voor de eerstvolgende incasso
Extra aflossingen ontvangen na de 20e van de maand kunnen we niet op tijd verwerken voor de eerstvolgende incasso. In de notaspecificatie daar op volgend zijn uw maandlasten wel aangepast. Het teveel geïncasseerde geld verrekenen we in deze notaspecificatie automatisch met terugwerkende kracht.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Staat uw vraag er niet tussen?