Samen een hypotheek afsluiten

Jullie werken allebei en willen samen een huis kopen. Kunnen jullie als tweeverdieners dan een dubbel zo hoge hypotheek afsluiten? Nou… zo eenvoudig ligt het niet. De normen voor tweeverdieners zijn de laatste jaren soepeler geworden. Maar dat betekent niet dat beide salarissen volledig meetellen. Hier lees je hoe het precies zit.

Image
Toosten met champagne

Het laagste inkomen telt niet volledig mee

Het inkomen van de minstverdienende partner telt voor 90% (m.i.v. 01-01-2021) mee. Dit betekent dat je op basis van het gezamenlijke inkomen meer kunt lenen dan vorig jaar. 

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Meer weten? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld én gratis!
Maak een afspraak

Bereken je maximale hypotheek

Hoeveel kun je ongeveer lenen? Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En zie je direct de maandlasten die je bij je maximale hypotheek betaalt.
Start de berekening

Houd rekening met de extra kosten van een koophuis

Natuurlijk is het fijn dat tweeverdieners steeds een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Maar het belangrijkste is dat je je maandlasten kunt betalen. Nu, en in de toekomst. En die maandlasten bestaan niet alleen uit je hypotheek. Als huiseigenaar betaal je extra kosten die je als huurder niet hebt. Denk bijvoorbeeld aan belastingen en onderhoud. Als je een huis koopt, krijg je bovendien te maken met allerlei eenmalige bijkomende kosten. Wij hebben alle extra kosten voor je op een rijtje gezet. 

Kijk naar je inkomsten en uitgaven

Wat je voor een huis kunt betalen en wilt betalen zijn twee verschillende dingen. Misschien kun je dat prachtige huis dankzij de verruimde regels kopen. Maar kun je dan nog prettig leven? En een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven? Of moet jij of je partner nog een studieschuld afbetalen? Kijk samen eerst eens naar je inkomsten en uitgaven, voordat je een hypotheek afsluit. Zodat je weet wat je maximaal uit wilt geven aan woonlasten. 

Image
De kleine geeft de planten water

Werp een blik in de toekomst

Kijk naast je inkomsten en uitgaven ook naar je toekomstplannen. Heb je een kinderwens? Misschien gaat een van jullie beiden dan minder werken. Dat betekent minder inkomsten. Minder leuk om over na te denken, maar wel heel belangrijk: wat gebeurt er als er een inkomen wegvalt? Bijvoorbeeld door ziekte of werkloosheid? Als je je huis niet met één salaris kunt betalen, moet je misschien verhuizen.