Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zo blijft u uw financiën de baas

Geen zorgen over uw financiën, omdat u precies weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Een fijn gevoel, maar hoe zorgt u daarvoor? Wij vertellen u graag hoe u met een paar eenvoudige tips meer grip op uw financiën krijgt, zodat u zich als zzp’er kunt richten op uw onderneming.

Wij staan altijd voor u klaar

1. Houd zakelijk en privé gescheiden

Hou zakelijk en privé uit elkaar met twee betaalrekeningen. Komt uw omzet binnen op dezelfde rekening als waarvan u uw boodschappen betaalt? Dat beperkt uw overzicht. Open een zakelijke betaalrekening.

Geef uw zakelijke rekeningnummer door aan uw zakelijke relaties en vraag ze op deze bankrekening te betalen. Deze rekening gebruikt u ook voor uw zakelijke uitgaven. Let ook op de kosten. Sommige banken hebben voor startende ondernemingen een aantrekkelijke korting. 

2. Factureer op tijd

Verstuur facturen per maand of in de week waarin u uw opdracht heeft afgerond.

3. Zet een maandelijks vast moment in uw agenda voor de administratie

De administratie bijhouden is voor veel mensen geen hobby. Dat geldt misschien ook wel voor u. Hoe langer u het uitstelt, hoe meer u er tegenop ziet. Prik daarom een vast moment in uw agenda waarop u de administratie bijwerkt, bijvoorbeeld elke eerste maandagavond van de maand. Dan maakt u uw facturen en stuurt ze op. Ook kijkt u naar uw uitgaven en doet u de betalingen. Hoe vaker u het doet, hoe gemakkelijker het wordt.

4. Betaal uw rekeningen op tijd

Probeer uw rekeningen altijd op tijd te betalen. Zo voorkomt u incassokosten. En lukt dat niet? Neem dan contact op met de partij aan wie u geld schuldig bent en overleg of het mogelijk is om bijvoorbeeld gespreid te betalen.  

5. Als u geen zin heeft in de administratie

Het kan natuurlijk dat u geen zin heeft om zo vaak met uw administratie bezig te zijn. Schakel een boekhouder in om uw (bedrijfs-)financieren op orde te brengen. Dat kost natuurlijk geld, maar het bespaart tijd en misschien ook wel ergernis. Laat uw administratie in ieder geval niet 'versloffen'.  

6. Gratis advies Kamer van Koophandel

Ga naar de Kamer van koophandel voor advies over uw onderneming. Lees het online forum voor tips of stel zelf vragen.

Ondernemerscoach via NHG

U bent eigen ondernemer. Het werk is erg leuk. Maar het versturen van facturen of zorgen voor een stabiel inkomen is andere koek. Ondertussen lopen de maandelijkse lasten gewoon door. Zoals het betalen van uw hypotheek. Of uw ziektekosten. Het beheren van de financiën naast uw eigen onderneming kan erg lastig zijn. Heeft u als ondernemer ook hulp nodig? Voor klanten met een hypotheek via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het mogelijk een ondernemerscoach in te schakelen. Wij vertellen u er graag meer over.