Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

‘Sparen betekent voor mij: vrijheid’

25 februari 2015

Wopke van der Zee

 

Door mijn ‘spaarpotjes’ aan te vullen, komen mijn doelen steeds dichterbij. Sparen geeft mij een gevoel van vrijheid. Vrijheid om mijn zoon te kunnen laten studeren, om in ons huis te blijven wonen én om straks te genieten van mijn oude dag.

Door Wopke van der Zee. 

 

Overzichtelijk sparen

Toen ik nog een puber was, was sparen lekker overzichtelijk. Ik wilde graag merkkleding hebben, maar mijn ouders vonden kleding van de reguliere ketens goed genoeg. “Waarom zo’n dure spijkerbroek kopen met een label erop?”,

vroegen ze telkens. Nou, ik dacht daar heel anders over en werkte in mijn vrije tijd in de kaasfabriek als inpakker. Via bijbaantjes spaarde ik voor merkkleding. En omdat mijn ouders geld opzij hadden gezet voor mijn studie, richtte ik vanaf mijn 18e jaar het vizier op een eerste auto.

Uitgeven of sparen? 

Nu ik ouder ben, zijn mijn financiële doelen – uiteraard – veranderd. Wat hetzelfde is gebleven, is de manier waarop ik met mijn geld omga. Op basis van mijn inkomen bekijk ik wat ik nodig heb voor mijn vaste lasten. Van wat er overblijft, maak ik een keuze: nu uitgeven of reserveren voor later?  Ik realiseer mij heel goed dat niet iedereen aan het einde van de maand kan sparen. Daarom voel ik de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met deze ‘luxe’ en bewust een keuze te maken in mijn financiële plaatje. Ik pas mijn doelen hierop aan en spaar bijvoorbeeld een vast percentage van mijn inkomen. Als de gemeentebelasting dan bijvoorbeeld moet worden betaald, is er minder geld voor leuke dingen. 

Potjes, potjes en potjes

Omdat goed voorbeeld doet volgen, spaar óók ik voor de studie van mijn zoon. Dit doe ik via een spaarrekening én beleggingsfonds. De reden hiervoor is de lage spaarrente en de kans op een hoger rendement bij beleggen. Bovendien reserveer ik geld voor het aflossen van de hypotheek. Ook hier heb ik gekozen voor een combinatie van sparen en beleggen. Het laatste ‘potje’ is voor een aanvullend inkomen. In principe voor mijn oude dag, of voor een sabbatical, een soort ‘tussentijds pensioen’.

Gevoel van vrijheid

Ik bekijk elk kwartaal hoe mijn potjes ervoor staan en kan de verdeling tussen sparen en beleggen aanpassen. Zo blijf ik zelf de regie houden en maak ik bewust een keuze voor inleg, risico en rendement. Het geeft mij een goed gevoel om te zien dat ik stapje voor stapje dichter bij mijn doel kom. En de beloning? Dat is een gevoel van vrijheid. Dat ik mijn zoon kan laten studeren, in ons huis kan blijven wonen én kan genieten van mijn oude dag.