Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Per 1 januari 2013 is het provisieverbod van kracht

17 januari 2013

Tot 1 januari 2013 kreeg uw adviseur een vergoeding voor zijn adviezen in de vorm van een provisie. Deze provisie zat als een opslag op de premie in het premiebedrag. Vanaf 1 januari geldt het provisieverbod. Adviseurs ontvangen dan geen provisie meer voor adviezen over een aantal belangrijke financiële producten.

In plaats daarvan brengen zij hun adviezen direct bij de klant in rekening. Dat betekent dat u uw adviseur direct betaalt voor zijn of haar financieel advies en bemiddeling. Met deze regeling is het voor u als klant direct helder welke kosten u moet betalen voor financieel advies. Bovendien staan de advieskosten los van het product dat al dan niet wordt gekocht.

Deze vorm van betalen wordt ingevoerd voor complexe en impactvolle producten: nieuwe levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, complexe bancaire producten, betalingsbeschermers en individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Als u advies inwint bij een adviseur of bemiddelaar, stuurt deze u een rekening voor zijn werkzaamheden bij advies en/of bemiddeling. Dit kan een vooraf afgesproken vast bedrag zijn, maar ook een tarief per uur. Hierover maken adviseurs en bemiddelaars zelf afspraken met hun klanten.

Wilt u meer weten over het provisieverbod? Lees de brochure van Het Verbond van Verzekeraars