Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

10 dingen die je altijd al wilde weten over je pensioen

27 mei 2015

Pensioen, begin erover tijdens een etentje met vrienden en je krijgt glazige blikken als reactie. Terecht of onterecht? Henk Jongman, pensioenexpert van Aegon, heeft tien aandachtspunten waarmee je grip kunt krijgen op je pensioensituatie. 

1.  Vanaf 1 januari 2015 bouw je minder pensioen op  
Door de gewijzigde pensioenregels bouwen veel Nederlanders vanaf 1 januari 2015 minder pensioen op. Hierdoor ontstaat bij veel mensen een pensioentekort, een zogenaamd pensioengat. 
Bijna iedereen krijgt hiermee te maken, maar vooral jongeren gaan het merken. Zij hebben namelijk nog niets of amper iets opgebouwd. Deels compenseren zij dit doordat de pensioenleeftijd omhoog gaat van 65 naar 72 jaar. Maar als ze eerder willen stoppen met werken, is het goed om extra geld opzij te zetten. 

2.  Een pensioengat is op te lossen 
Er zijn verschillende mogelijkheden om je pensioengat te verkleinen, bijvoorbeeld met een lijfrenteproduct. Hiermee kun je jaarlijks een bedrag sparen met belastingvoordeel. Als je met pensioen bent, kun je dat gespaarde bedrag uit laten keren. Hoeveel je mag sparen met een lijfrenteproduct, hangt af van je zogenaamde jaarruimte. Dit kun online zelf berekenen. Of je hiermee direct moet beginnen? Nee! Maar het is slim om de mogelijkheden alvast te onderzoeken.

3.  Benut je jaarruimte van voorgaande jaren
Het is goed mogelijk dat je de afgelopen jaren je jaarruimte niet hebt benut, gewoonweg omdat je er nog nooit van had gehoord. Wil jij met terugwerkende kracht alsnog je jaarruimte gebruiken? Dat kan met de zogenaamde reserveringsruimte. Hoe dit werkt, lees je op de website van de Belastingdienst. Ook kun je hiervoor contact opnemen met een adviseur

4.  Pensioen is meer dan alleen AOW en je eigen opbouw 
Stel, je koopt binnenkort een huis. De kans is groot dat je de bijbehorende hypotheek over dertig jaar hebt afgelost. Hierdoor hoef je de laatste jaren van je werkende leven geen hypotheek meer te betalen. Het geld dat je normaal gesproken aan hypotheek kwijt bent, kun je dus gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld je pensioen. Kortom: staar je niet blind op dat bedrag onderaan je pensioenoverzicht!

5.  Verdiep je in je pensioenregeling
Er zijn verschillende soorten pensioenregelingen. Zo zijn er regelingen waarbij de hoogte van je pensioen redelijk gegarandeerd is, bijvoorbeeld bij de middelloonregelingen. Ook zijn er regelingen waarbij beleggingsresultaten de hoogte van je pensioen bepalen, zoals bij de beschikbare premieregeling. Welke pensioenregeling jíj hebt, hangt af van je werkgever. Hierop heb je geen invloed. Toch is het slim om je te verdiepen in je pensioenregeling. Zo kun je zelf bepalen of het verstandig is om je pensioen aan te vullen. 

6.  Benut je eerder opgebouwde pensioen 
Heb jij in het verleden al voor andere werkgevers gewerkt? Dan is de kans groot dat je bij verschillende pensioenfondsen al een beetje pensioen hebt opgebouwd. Het is verstandig om dit optimaal te benutten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanvragen van waardeoverdracht. Hierbij wordt het opgebouwde pensioen overgeheveld naar je huidige pensioenopbouw. Let wel op: vraag voordat je dit doet eerst een offerte op bij je pensioenfonds. Daarmee kun je bepalen of waardeoverdracht zinvol is.  

7.  Die 70% is een richtlijn, staar je er niet blind op
Vaak wordt gezegd dat je 70% van je laatstverdiende loon moet hebben als je met pensioen gaat. Maar staar je niet blind op dit percentage! Misschien red jij het met minder, of heb je juist meer nodig. Dit kun je vooraf bedenken door je vaste lasten én je wensen op papier te zetten. 

8.  Je pensioen draait niet alleen om jou
Je denkt er liever niet over na, maar als jij overlijdt heeft dit vaak financiële gevolgen voor je gezin. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in je nabestaandenpensioen. Zo kun je ervoor zorgen dat je partner in jullie huis kan blijven wonen en je kinderen kunnen studeren, ook als jij er niet meer bent.

9.  Vrees niet voor de nieuwe pensioenleeftijd, maar plan vooruit  
De pensioenleeftijd wordt opgeschroefd: twintigers en dertigers van nu moeten misschien wel doorwerken tot hun 72ste. Behoor jij tot die groep, maar zie je zolang doorwerken niet zitten? Maak dan een plan om eerder met pensioen te kunnen. Bijvoorbeeld door pensioen op te bouwen met een lijfrenterekening of door te sparen en/of te beleggen.

10.  De pensioenleeftijd wordt aangepast 
Eens in de zoveel tijd berekent de overheid opnieuw hoe oud de gemiddelde Nederlander wordt. Op basis daarvan wordt de pensioenleeftijd wederom aangepast. Dit zal de nodige gevolgen hebben. Kortom: verdiep je regelmatig in je pensioen! 

 

Meer weten?
Heb je nog vragen? Stel ze via Facebook of Twitter.