Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Aegon kiest voor verantwoord beleggen

10 oktober 2013

Vandaag berichtten verschillende media over betrokkenheid van banken, pensioenfondsen en verzekeraars bij beleggingen in kernwapens. Ook Aegon werd hierbij genoemd. De aanleiding is een rapport van vredesorganisatie IKV/Pax Christi ‘Don’t Bank on the Bomb’ dat vandaag verscheen. Het standpunt van Aegon hierover vind je hieronder.

Statement Aegon over ‘Don’t Bank on the Bomb’

De internationale gemeenschap vindt dat de verspreiding van kernwapens moet worden tegengegaan. Die overeenstemming is vastgelegd in het Non-Proliferatieverdrag (NPV). Het NPV beperkt het aantal landen dat kernwapens tot zijn beschikking mag hebben en legt de handel in nucleaire technologie aan banden.

Aegon kiest uit volle overtuiging voor verantwoord beleggen. In zijn beleggingsbeleid volgt Aegon daarom het NPV. Aegon sluit beleggingen uit in alle bedrijven die kernwapens maken (of ondersteuning leveren) voor landen die volgens het NPV niet tot één van de vijf kernmachten behoren.

Het is in dit verband goed om te vermelden welke uitsluitingen Aegon verder nog hanteert in zijn beleid voor verantwoord beleggen. Dit zijn bedrijven die direct betrokken zijn bij productie, ontwikkeling, handel en onderhoud van biologische en chemische wapens, anti-persoonsmijnen, clusterbommen, munitie waarin verarmd uranium is verwerkt en nucleaire wapens uit landen die het NPV niet hebben ondertekend. Ook staatsobligaties van landen die de mensenrechten systematisch schenden, staan op onze uitsluitingenlijst.

IKV/Pax Christi vindt dat financiële ondernemingen verder moeten gaan dan regelgeving en internationale verdragen. Ook in hun onderzoeksrapport ‘Don’t bank on the bomb’ dat vandaag verscheen is dat het geval. Aegon snapt en respecteert dat standpunt, maar sluit zich in dit geval aan - evenals veel andere institutionele beleggers - bij het standpunt van democratisch gekozen regeringen, inclusief die van Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Wil je reageren? Mail dan naar beleggen@aegon.nl