Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Collecteren door roze koeken

1 april 2015

Annieck met collectebusEen goed begin, is het halve werk. Een cliché, maar oh zo waar! Daarom ga ik deze week met een collectebus onder mijn arm menig voordeur af. Mijn doel? Zoveel mogelijk geld ophalen voor Fonds Gehandicaptensport. Zodat gehandicapten een begin kunnen maken met sporten! 

Het is niet voor iedereen even makkelijk om mee te draaien in de maatschappij. Dat is mij als kind met de paplepel ingegoten. Mijn vader werkte vroeger als loopbaancoach met gehandicapten, hij hielp hen aan een betaalde baan. Als klein meisje vond ik dat geweldig: hij kwam wekelijks thuis met dozen roze koeken, stroopwafels en chocoladepasta. Die kwamen uit de fabrieken waar hij de gehandicapte werkzoekenden begeleidde. Aan het eind van zo’n coachingsdag was een doos vol lekkernijen vaste prik.

Bij het uitpakken van zo’n doos vertelde hij over zijn werk en over de mensen die hij had begeleid. Destijds vond ik dat heel normaal: iedereen kan toch werken? Waarom zou een bolleboos makkelijker aan werk komen dan iemand met lichamelijke of geestelijke problemen? Nu realiseer ik mij dat dat iets genuanceerder ligt. Tóch ben ik van mening dat iedereen mee kan draaien in de maatschappij. Soms moeten we daar samen een beetje extra moeite voor doen.

Apetrots op het veld

Fonds Gehandicaptensport is één van de organisaties die daar moeite voor doet. Daar kwam ik achter tijdens de Als 1 team-campagne van Ajax, Fonds Gehandicaptensport en Aegon. Voor die campagne interviewde ik in 2014 – Aegon was toen nog hoofdsponsor van Ajax – gehandicapte voetballers. Steven was één van hen. ‘Ik ben geïnterviewd en nu ga ik scoren!’, schreeuwde hij apetrots over het voetbalveld na het interview. Dit raakte mij, want ik wist dat Steven ons gesprek niet snel zou vergeten en met smacht wachtte op de video waarin hij zichzelf kon zien. Hij voelde zich een ster!

Door te collecteren hoop ik dat meer gehandicapten kunnen sporten, zodat ze vrienden maken, plezier hebben en leren scoren. Want wie scoort, voelt zich een ster en dat gun je toch iedereen?

Doneer ook!

Aegon is sponsor van Fonds Gehandicaptensport. Het fonds financiert jaarlijks honderden projecten om sporten voor iedereen met een handicap mogelijk te maken. In Nederland is één procent van alle sporters gehandicapt. In totaal zijn dit 50.000 mensen. Tijdens de landelijke collecteweek zetten vele mensen zich in om geld op te halen voor het fonds. Wil jij ook doneren? Ga dan nu naar de website van Fonds Gehandicaptensport. Daar vind je ook meer informatie over de collecteweek.