Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

De belastingaangifte: top-5 vragen én antwoorden

3 april 2015

Krijg ik geld terug of moet ik bijbetalen? Voor veel Nederlanders zijn dat dé vragen tijdens hun belastingaangifte. Het is goed mogelijk dat je nog andere vragen hebt. Die beantwoordden financieel specialisten Vera Hek en Herman Kappelle tijdens het Belastingspreekuur op 30 maart. We maakten een top-5 van veelgestelde vragen. 

 

1. Tot wanneer kan ik aangifte doen?

Je hebt tot 1 mei 2015 de tijd om je aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Toch is het verstandig om vóór 15 april 2015 je belastingaangifte in te dienen. De Belastingdienst garandeert dan dat je aanslag voor 1 juli 2015 ontvangt. Lukt het niet vóór 1 mei aangifte te doen? Vraag dan op tijd uitstel aan en voorkom een boete.

 

2. Hoe komt het dat ik meer moet bijbetalen dan gewoonlijk?

Dit jaar krijgen veel mensen minder geld terug dan ze gewend zijn. Als je geen aftrekposten hebt, is het ook mogelijk dat je moet bijbetalen. Dit komt doordat de verandering van de belastingregels per 1 januari 2014 niet op tijd verwerkt zijn in je loonstrook. Hierdoor heeft je werkgever mogelijk te weinig loonbelasting ingehouden over ‘extraatjes’, zoals je bonussen. Die belasting moet je in 2015 alsnog betalen.

 

3. Hoelang mag ik voor twee huizen hypotheekrente aftrekken?

Als je verhuisd bent en je oude woning nog niet verkocht hebt, mag je tot maximaal drie kalenderjaren na de verhuizing de rente van de hypotheek van de oude woning aftrekken. Als je de woning hebt verhuurd, is de rente de gehele verhuurperiode niet aftrekbaar. Let op: geef de verhuurde woning in box 3 aan bij bezittingen, de hypotheek kun je aangeven bij de schulden.

 

4. Kan ik al mijn zorgkosten aftrekken?

Nee, je mag alleen specifieke zorgkosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding van je zorgverzekeraar krijgt. Bovendien moeten de kosten hoger zijn dan een bepaald bedrag, een zogenaamd drempelbedrag. Die drempel is afhankelijk van je inkomen. Bij een inkomen tot € 14.914 is de drempel € 250, daarboven is die 1,65% van je verzamelinkomen. Boven de € 39.619 is de drempel € 653 euro plus 5,75% van het inkomen hoger dan € 39.619.

 

5. Ik krijg geld terug van de Belastingdienst. Wanneer ontvang ik dat?

Als je vóór 15 april je aangifte indient, ontvang je vóór 1 juli 2015 je voorlopige of definitieve aanslag. Kort nadat je deze hebt ontvangen, staat het geld dat je terugkrijgt op je bankrekening. Als je ná 15 april aangifte doet, ontvang je de aanslag later. Wanneer dit precies is, laat de Belastingdienst niet weten.

 

 

Meer weten?

Kijk op Aegon.nl voor meer informatie. Heb je nog vragen? Stel ze via Facebook of Twitter