Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Deeltijdpensioen is reële optie om meer ouderen aan het werk te houden

26 februari 2004

Als het kabinet VUT en prepensioen afschaft, zal 75% van de oudere werknemers alsnog voor 65 jaar stoppen. Zo blijkt uit een representatief onderzoek onder 45-60 jarigen dat Research International in opdracht van AEGON Nederland heeft uitgevoerd.

Dit resultaat staat haaks op EU-normen voor de arbeidsparticipatie van ouderen waaraan Nederland in 2010 moet voldoen. Nederland lijkt bij afschaffing van VUT en prepensioen niet op de goede weg om meer 55-65 jarigen aan het werk te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat deeltijdpensioen wel een reële oplossing is.

Deeltijdpensioen is deels werken en deels met pensioen. Werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, gaan in deeltijd werken. Voor het deel van de werkweek dat minder wordt gewerkt, ontvangt men alvast pensioen. Voor het deel van de werkweek dat minder wordt gewerkt, ontvangt men alvast pensioen. Deze pensioenuitkering wordt geput uit de totale pensioenspaarpot en kost de werknemer dus niets extra. Het pensioen vanaf 65 jarige leeftijd is daardoor wel lager. 67 % van de werknemers is positief over zo'n systeem, zo toont dit onderzoek aan.