Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Nieuws Genoeg geld voor je kinderen, ook als je overlijdt

Genoeg geld voor je kinderen, ook als je overlijdt

16 mei 2016

kind en moeder in tuinStuderen, sporten, op vakantie. Je gunt het je kinderen. Daarom is het fijn om genoeg geld te hebben. Ook als je er niet meer bent. Of als je geliefde er opeens niet meer is. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je dat regelen. Maar wat is het precies?

Als een inkomen wegvalt door overlijden, heeft dit vaak grote financiële gevolgen voor de nabestaanden. Veel mensen denken hier liever niet over na. Dat snappen we bij Aegon heel goed. Toch is het zinvol om dat wél te doen. Vroeger kon het weggevallen inkomen namelijk redelijk goed worden opgevangen met uitkeringen van de overheid en met een pensioenregeling. Maar als gevolg van de versobering van deze regelingen is het nu verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bovendien is een overlijdensrisicoverzekering soms verplicht bij een hypotheek, zoals bij de NHG-hypotheek. Maar wat is het precies? We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je nabestaanden tegen financiële problemen als je komt te overlijden. Je bepaalt zelf hoe lang de verzekering loopt, hoe hoog het uit te keren bedrag is en wie het ontvangt. Hiervoor betaal je maandelijks premie. Een overlijdensrisicoverzekering kun je voor jezelf, je partner of voor beiden afsluiten. Een voorbeeld: Rens en Patricia hebben twee kinderen. Als Rens of Patricia overlijdt, willen ze dat er genoeg geld is voor de ander en de kinderen. Daarom sluiten ze een overlijdensrisicoverzekering af: als één van hen binnen de komende 20 jaar overlijdt, ontvangt de achterblijvende partner € 200.000. Dit bedrag kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor extra kinderopvang, de maandelijkse aflossing van de hypotheek en de studie van de kinderen.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisico- en een levensverzekering?

Dé levensverzekering bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die uitkeert als de verzekerde overlijdt. Voorbeelden hiervan zijn uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisico- en een uitvaartverzekering?

Het grootste verschil deze verzekeringen is de einddatum. Een overlijdensrisicoverzekering heeft een einddatum en keert een bedrag uit aan de nabestaanden als de verzekerde voor de afgesproken einddatum overlijdt. Als je als verzekerde nog in leven bent op deze datum, stopt de verzekering zonder uit te keren. Een uitvaartverzekering kent geen einddatum. Vroeg of laat wordt er dus altijd uitgekeerd. Een ander groot verschil is het verzekerde bedrag. De hoogte van de uitkering bij de uitvaartverzekering is gebaseerd op de kosten voor een uitvaart. Meestal loopt dit bedrag op tot zo’n € 10.000. De overlijdensrisicoverzekering wordt gebruikt om hoge lasten van de nabestaanden op te vangen, zoals de hypotheekkosten of de toekomstige studie van je kinderen.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld?

De kosten zijn afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Zo betaal je minder premie als je niet rookt. Om een indruk te geven: jij en je geliefde betalen € 22,48 per maand als jullie 40 jaar zijn, niet roken en een verzekering afsluiten die een bedrag van € 200.000 uitkeert aan één van jullie binnen 20 jaar overlijdt.

Ik ben niet helemaal gezond. Kan ik dan wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Ja, dat kan. Wij vragen dan om een keuring van een arts. Die stelt vast hoe groot het risico is dat je overlijdt. Vervolgens doen wij je een voorstel voor de maandelijkse premie. Die zal hoger zijn dan de premie van iemand die helemaal gezond is. Wij vinden het overigens belangrijk dat iedereen een overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten. Wij proberen dus zo min mogelijk aanvragen af te wijzen.

Meer weten?

Op onze website je meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering.Daar kun je ook de hoogte van je premie berekenen. Heb je nog vragen? Stel ze op Facebook of via Twitter.