Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Heb jij een buffer voor financiële tegenvallers?

18 februari 2015

Een kapotte wasmachine, de apk-keuring die duur uitviel of een fikse rekening van de tandarts. Iedereen heeft wel eens een financiële tegenvaller. Het is dan fijn als je geld achter de hand hebt. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat één op de drie Nederlanders geen financiële buffer heeft. 

Toch is een financiële buffer volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, geen overbodige luxe. Je kunt er onvoorziene uitgaven mee betalen, zoals een hoge rekening van de tandarts. Zo kun je voorkomen dat je bij een financiële tegenslag rood komt te staan of een dure lening af moet sluiten. 

Hoeveel geld achter de hand? 

Wat een verstandige hoogte is voor je buffer, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bovendien hangt het af van hoeveel je kúnt sparen, want niet voor iedereen is dat mogelijk. Volgens het Nibud heb je als alleenstaande minimaal € 3.550 aan buffer nodig. Een stel zonder kinderen wordt geadviseerd om € 4.000 achter de hand te hebben en bij een gezin met één kind ligt de ondergrens op € 4.400. Dit zijn bedragen voor een zogenaamde minimumbuffer. Deze is bedoeld voor noodgevallen, zoals een kapotte wasmachine. De aankoop van een nieuwe auto en woningonderhoud vallen hier buiten.

Dergelijke aankopen zijn wel inbegrepen als je je referentiebuffer berekent: het bedrag dat vergelijkbare huishoudens hebben gespaard. De hoogte van deze bedragen hangen af van je leefsituatie. Zo hebben singles met een huurhuis, zonder auto en een netto maandinkomen van € 1.500 gemiddeld € 5.000 achter de hand. Bij gezinnen met twee kinderen, een koophuis, auto en een netto maandinkomen van € 3.000, bedraagt de gemiddelde referentiebuffer € 27.750. 

Met de BufferBerekeraar van van het Nibud kun je de minimum- en referentiebuffers voor jouw situatie berekenen.

Hoe krijg ik mijn buffer bij elkaar?

Sparen kan best lastig zijn, zeker als je het al niet ruim hebt. Toch kan het maandelijks opzij zetten van een laag bedrag veel opleveren in de loop der jaren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door sparen, deposito sparen of beleggen:

  • Sparen. Sparen is een veilige manier om je geld te laten groeien. Je ontvangt een variabele rente, waardoor je verzekerd bent van een bepaalde groei. Bovendien kun je je geld altijd opnemen. 
  • Deposito sparen. Bij deposito sparen zet je je geld tijdelijk vast tegen een vaste rente. Die rente is hoog. Dat is een voordeel. Een nadeel is dat je geld vast staat. Als je het wilt opnemen, betaal je opnamekosten.
  • Beleggen. Bij beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen. Dit kan meer opleveren dan sparen. Maar het brengt ook een risico met zich mee. Het rendement kan namelijk flink fluctueren. Met een periodieke inleg verlaag je dit risico. Ook kun je ervoor kiezen om te beleggen met een garantie. Zo heb je de zekerheid van een minimum kapitaal op een bepaalde einddatum. 

Buffer gebruiken en aanvullen

Als je gebruikmaakt van je buffer, is het verstandig om hem daarna aan te vullen. Verandert er iets in je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld doordat je verhuist, je inkomen wijzigt, je een kind krijgt of je gaat scheiden? Maak dan opnieuw een berekening met de BufferBerekeraar.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op Aegon.nl. Heb je nog vragen? Stel ze via Facebook of Twitter.