Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Kun jij in huurhuis blijven wonen als je lief overlijdt?

23 mei 2016

Verliefd stel voor voordeurWoon jij samen met je geliefde in een fijn huurhuis? Dan wil je daar graag blijven wonen. Ook als je geliefde overlijdt. Dat kun je regelen met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Lees wat het precies is en hoeveel het kost.

Een derde van de Nederlandse stellen denkt in financiële problemen te komen als de ander overlijdt. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Met een ORV kun je nabestaanden tegen financiële problemen beschermen. Wanneer je samen een huis koopt, is het afsluiten van een ORV de normaalste zaak van de wereld. Als je een woning huurt, kun je ook zo’n verzekering afsluiten. In de praktijk blijkt dat veel mensen dit niet doen. Toch is het verstandig om het in overweging te nemen. Met een ORV kun je voorkomen dat je nabestaanden het huis uit moeten en de kinderen van school moeten veranderen als jij of je geliefde overlijdt.

Hoe werkt het precies?

Een ORV kun je voor jezelf, je partner of voor beiden afsluiten. Je bepaalt zelf hoe lang de verzekering loopt, hoe hoog het uit te keren bedrag is en wie het ontvangt. Hiervoor betaal je maandelijks premie. Een voorbeeld: Tirza en Guido wonen samen in een huurhuis en hebben twee kinderen. Als Tirza of Guido overlijdt, willen ze dat de ander de woning kan blijven huren. Daarom sluiten ze een ORV af: als één van het stel binnen 30 jaar overlijdt, krijgt de ander € 120.000. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de huur te betalen.

De kosten

De kosten van een ORV zijn afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid. Zo betaal je minder premie als je niet rookt. Om je een indruk te geven: je betaalt € 9,43 per maand als je 30 jaar bent, niet rookt, gezond bent en een verzekering afsluit die een bedrag van € 120.000 uitkeert aan je nabestaanden als je voor je 60ste overlijdt. Als je niet helemaal gezond bent, vragen we om een keuring van een arts. Die stelt vast hoe groot het risico is dat je overlijdt. Vervolgens doen wij je een voorstel voor de maandelijkse premie. Die zal hoger zijn dan de premie van iemand die helemaal gezond is. Wij vinden het overigens belangrijk dat iedereen een ORV kan afsluiten. Wij proberen dus zo min mogelijk aanvragen af te wijzen.

Verschil met uitvaartverzekering

Een ORV wordt vaak door elkaar gehaald met een uitvaartverzekering. Het grootste verschil tussen een ORV en een uitvaartverzekering is de einddatum. Een ORV keert een bedrag uit aan de nabestaanden als de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt. Deze datum stel je bij het afsluiten van de polis vast. Als je als verzekerde nog in leven bent op de afgesproken datum, stopt de verzekering zonder uit te keren. Een uitvaartverzekering kent daarentegen geen einddatum. Vroeg of laat wordt er dus een bedrag uitgekeerd. Een ander groot verschil is het verzekerde bedrag. De hoogte van de uitkering bij de uitvaartverzekering is gebaseerd op de kosten voor een uitvaart. Meestal loopt dit bedrag op tot ongeveer € 10.000. De ORV wordt gebruikt om hoge lasten van de nabestaanden op te vangen, zoals de huurlasten.

Meer weten?

Op onze website vind je meer informatie over een ORV. Heb je nog vragen? Stel ze op Facebook of via Twitter.