Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Leren én lachen in de Week van het Geld

13 maart 2015

 

Van 9 tot en met 13 maart is de Week van het Geld, een week waarin activiteiten worden georganiseerd om basisschoolleerlingen te leren over omgaan met geld. Zo geven medewerkers van verschillende banken en verzekeraars gastles op basisscholen. Immers: jong geleerd is oud gedaan! 

In totaal stonden er deze week 26 Aegon-medewerkers voor de klas. Anne Oostdam was één van hen: ‘Hoe bewijs je aan je verzekeraar dat je fiets is gestolen als er een cijferslot op zat? Dat vroeg een leerling aan mij tijdens één van mijn gastlessen in de Week van het Geld. Door deze slimme vraag stond ik even met mijn mond vol tanden, want probeer polisvoorwaarden maar eens in kindertaal uit te leggen. Dat vind ik één van de leukste uitdagingen in de Week van het Geld. Zeker als je het resultaat bekijkt aan het eind van de les: leerlingen weten na zo’n uur wat verzekeringen zijn en hoe ze werken. 

Net zoals in 2014 gaf ik dit jaar weer gastles aan de twee groepen zeven van basisschool Bommelstein in Nieuw-Vennep. Mijn vriend is daar leraar en hielp mij bij de voorbereidingen. Zo was mijn presentatie aanvankelijk te zakelijk, erg lang en soms kinderachtig. Voor mij is dat lastig om in te schatten, maar mijn vriend weet heel goed wat je wél en niet moet doen. Hij adviseerde niet langer te praten dan twintig minuten. Als je dat wel doet, ben je de aandacht van de leerlingen kwijt. En hij had gelijk: na twintig minuten werden de leerlingen onrustig en wilden ze iets gaan doen. Toen hebben we het spel Fix je Risk gespeeld, een soort ganzenbord waarmee kinderen zich bewuster worden van verzekeren. Wat opviel? Sommige spelregels vonden ze oneerlijk en pasten ze zelf aan. Op die manier hielpen ze hun klasgenoten die achter stonden. Aan het eind van het spel waren de meesten door het dolle heen, zo leuk vonden ze het. Bovendien hadden ze iets geleerd. Dat is gaaf om te zien en het geeft mij voldoening.’ 

Voetbalverzekering 

Ook Wiesje Beukelaar stond voor de klas. Ze vertelt over haar ervaringen: ‘De benen van Ronaldo en de billen van Jennifer Lopez. Je kunt alles verzekeren. Daar moesten de klasgenoten van mijn neefje hard om lachen toen ik dat vertelde tijdens mijn gastles. Eén jongen had direct interesse is een verzekering voor zijn voetbal: daar was hij zó aan gehecht, die moest verzekerd worden!

In de Week van het Geld gaf ik les op De Meander in Assen, een basisschool voor speciaal onderwijs. Op deze school zitten kinderen met uiteenlopende ‘achtergronden’, denk aan kinderen met een leerachterstand en concentratieproblemen. Toen ik vanuit Aegon de kans kreeg om een gastles te geven op een basisschool, dacht ik meteen aan De Meander. Het leek mij leuk én verfrissend om eens op een andere school een gastles te geven. Toch is het voor iedereen belangrijk om op vroege leeftijd om te leren gaan met geld.

Het leukste moment? Dat was toen ik vertelde over de verzekerde benen van Ronaldo. De kinderen mochten raden voor welk bedrag zijn benen verzekerd zijn. Ze begonnen met € 500, met wat hints dachten ze uiteindelijk aan € 10.000. Toen ik vertelde dat het 200 miljoen is, waren ze erg verbaasd! Ik legde uit dat het te maken heeft met het vele geld dat hij met zijn benen verdient. Dat snapten ze. En daar doe je het voor: lastige materie op een speelse manier uitleggen.’ 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.weekvanhetgeld.nl