Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Lijfrente en belastingvoordeel

9 december 2015

Met pensioen? Lijfrente uitkeren

“Sparen met belastingvoordeel!” Of “Met een lijfrente betaalt u minder belasting!”. U heeft dat soort kreten vast wel eens gehoord. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Een lijfrente regelt een uitkering voor later   

Het woord lijfrente bestaat al heel lang. Al in de 12e eeuw werd het gebruikt. Het is een uitkering (‘rente’) voor je lijf. Oftewel een levensverzekering. Dus wat regelt u met een lijfrente? Een uitkering als u op een bepaalde datum in leven bent. Of juist overlijdt. Dan krijgt uw partner een uitkering. 

Over uw inkomen betaalt u belasting

In Nederland betaal je belasting over het inkomen dat je krijgt. Inkomen krijg je natuurlijk als je werkt. Maar je kan ook een inkomen hebben uit pensioen. Of uit een lijfrente. Ook over de uitkeringen van een pensioen en lijfrente betaal je belasting.

Maar waar is dan dat belastingvoordeel?

Spaart u voor een lijfrente? Dan hoeft u tijdens het sparen geen belasting te betalen. U betaalt pas belasting over de uitkering. Dus u betaalt niet nu, maar later de belasting. En het leuke is dat voor veel mensen de belastingtarieven lager zijn na hun pensionering. Dáárvan kunt u gebruikmaken als u belastingvoordeel wilt halen. 

Een voorbeeld van belastingvoordeel met een lijfrente
Stel: u werkt en betaalt 42% belasting over uw inkomen. U spaart € 1000,- voor een lijfrente. Over die € 1000,- hoeft u nu geen belasting te betalen. Dus u betaalt € 420,- minder belasting. (Dat is 42% van € 1000,-) 

Wanneer u met pensioen gaat, laat u de lijfrente uitkeren. Dan moet u wel belasting betalen. U betaalt wel minder belasting: u betaalt maar 24,1%. Over € 1000,- betaalt u dus € 241,- belasting. (Dat is 24,1% van € 1000,-) 

U heeft dus met uw lijfrente 420  – 241 = € 179,- belastingvoordeel!    

Hoeveel voordeel kunt u halen? 

Het verschilt per persoon hoeveel belastingvoordeel te halen is. Dat hangt af van de hoogte van de belasting die u betaalt natuurlijk. Dat is gekoppeld aan uw inkomen. Maar het hangt ook af van het bedrag dat u spaart. En dat is weer gekoppeld aan het pensioen dat u opbouwt. Dus wilt u weten hoeveel voordeel u kunt halen? Hou dan een overzichtje van uw pensioen en uw inkomen bij de hand. 

Heeft u vragen?

Wilt u weten hoeveel voordeel u kunt halen? Lees dan meer over sparen met belastingvoordeel. Neemt u ook gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.