Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Reactie Aegon inzake Bunge

3 oktober 2013

Woensdag 2 oktober jl. besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan het Amerikaanse bedrijf Bunge. In samenwerking met Oxfam Novib brengt Nieuwsuur deze week de grootste voedselproducenten ter wereld in beeld.

Bunge is een voedselproducent met 35.000 medewerkers. Het bedrijf heeft tal van investeerders, waaronder 5 Nederlandse. Aegon heeft in 2004 met name via ons Amerikaanse bedrijf voor ongeveer 19 miljoen euro aan obligaties van Bunge gekocht. Enkele jaren daarna kwam Bunge voor het eerst in opspraak. Bunge maakt onder meer suiker uit Braziliaans suikerriet. Voor de productie daarvan worden volgens Oxfam Novib en Nieuwsuur door Braziliaanse boeren inheemse indianen met geweld van hun land verdreven. Dat is een ernstige zaak. Aegon zal de signalen van Oxfam en Nieuwsuur nader onderzoeken en op basis van dat onderzoek besluiten wat we doen met de resterende obligaties.

Hieronder vindt u de volledige reactie die Aegon eerder deze week aan Nieuwsuur gaf.

Reactie Aegon inzake Bunge

Wij hebben de bevindingen van Nieuwsuur en Oxfam bestudeerd. Deze zijn ernstig. De praktijk lijkt strijdig met de eisen van het UN Global Compact, die Aegon nadrukkelijk respecteert en ook als vereiste stelt aan de bedrijven waarin wij actief beleggen. Bedrijven waarmee wij zaken doen moeten ook verantwoording afleggen aan ons over hun keten van toeleveranciers; ook zij moeten zich houden aan de UN Global Compact.

Het besluit van Aegon om obligaties van Bunge te kopen dateert van 2004. Obligaties zijn waardepapieren voor een bepaalde periode. Een deel daarvan is al afgelopen, de laatste porties lopen in 2014, 2016 en 2017 af. Aegon zal de signalen van Oxfam en Nieuwsuur nader onderzoeken en op basis van dat traject besluiten wat we doen met de resterende obligaties.

Aegon heeft op een groot aantal terreinen beleid vastgelegd rond beleggingen. Zowel uitsluitingen als positieve vereisten. Dit is een continu proces, waarbij onderzoeken zoals deze door Oxfam maar ook andere ons helpen. Op het terrein van Olie, Gas en Mijnbouw heeft Aegon Nederland een helder beleid geformuleerd over landacquisitie, dat gewaardeerd is met een 7 door de Eerlijke Bankwijzer. Wij zijn voornemens dit beleid uit te breiden naar het terrein van landbouw, waar een klein deel van onze portefeuille in belegd is. Als onderdeel van ons beleid voor verantwoord beleggen gaat Aegon Asset Management regelmatig engagement-trajecten aan met bedrijven. Zo reist eind van deze week een Aegon-medewerker naar India om zich daar op te hoogte te laten stellen van de situatie op het gebied van landacquisitie als gevolg van mijnbouw.

Al onze beleggingen worden aan een externe onderzoeksdatabase getoetst en beoordeeld door onze duurzaamheidsconsultant die de UN Global Compact als toetsingskader heeft.