Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Reactie Aegon rapport clustermunitie

27 november 2014

Vandaag publiceerde de organisatie PAX een rapport over wereldwijde investeringen in clustermunitie. Aegon Nederland sluit alle investeringen in clustermunitie uit. Toch schaart PAX Aegon onder de “runners up”: financiële instituties die serieus werk hebben gemaakt van het vaststellen en uitvoeren van beleid om clustermunitie uit te sluiten, maar die nog enkele verbeterpunten hebben. Dit is wat wij ervan vinden.

Aegon Nederland sluit al jaren alle beleggingen en investeringen uit  in bedrijven die te maken hebben met clustermunitie. In Nederland geldt het uitsluitingenbeleid zelfs voor alle beleggingen, ook voor de beleggingen die we doen met het geld van anderen, en ook voor de zogenaamde passieve indexbeleggingen. Daarmee gaan we verder dan de wet- en regelgeving in Nederland.

Dat Amerikaanse dochterbedrijven van Aegon toch USD 3,18 (€2,44) miljoen hebben geïnvesteerd in obligaties van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaarbedrijf Alliant Techsystems Inc. heeft te maken met de volgende twee situaties:

Het eerste deel van het bedrag is geïnvesteerd met geld van klanten. In tegenstelling tot in Nederland, is het in de Verenigde Staten niet gebruikelijk om eigen beleid toe te passen op de beleggingen met het geld van anderen tenzij de klant daarvoor specifieke instructies en toestemming geeft.

Het tweede deel van de obligatiebelegging heeft betrekking op een portefeuille die beheerd wordt door een externe beheerder en niet door Aegon zelf. Het economische risico van deze portefeuille wordt niet door Aegon gedragen. Aegon heeft ook geen zeggenschap over het beheer van deze portefeuille. De portefeuille is echter wel verbonden aan verzekeringen die we in het verleden verkocht hebben, vandaar dat deze belegging in Alliant Techsystems Inc. (juridisch) aan de naam Aegon verbonden is.

Deze twee gevallen laten zien dat we te maken hebben met een complexe internationale omgeving waarin we opereren. Waar mogelijk wordt ons beleid geïmplementeerd, maar er zijn situaties waarbij dat door de weerbarstige internationale situatie helaas niet altijd mogelijk is. Stap voor stap pakken wij deze aan.

Aegon is een van de weinige Nederlandse financiële instellingen met grote activiteiten buiten Nederland.  De totale omvang van de beleggingen van Aegon is ruim 500 miljard euro.