Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Rollende euro’s: wat kost een kind?

2 mei 2016

Spaarvarken met munten

Pianoles, voetbal, kinderfeestjes, studeren… Bij de geboorte staan weinig ouders erbij stil wat een kind kost. Tel alle bedragen bij elkaar op en het loopt flink in de papieren. De hamvraag is dus: heb jij je financiën goed geregeld als (aanstaande) ouder?

Meer dan 50.000 euro tot 12 jaar…

Heb je er wel eens over nagedacht wat een kind kost? Het klinkt als een rare vraag, maar het is goed om hierover na te denken als ouder. Want je gunt je zoon of dochter het beste, het állerbeste… Berekeningen tonen aan dat een kind tot het twaalfde jaar ongeveer 50.000 euro kost. Het gaat hierbij niet alleen om kleding, voedsel en speelgoed, maar ook om indirecte kosten voor het gebruik van gas, water en elektriciteit. De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe duurder het kind is. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen, twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten:

 

  Per maand Per jaar
Voor één kind € 340 (17%) € 4.080
Voor twee kinderen € 520 (26%) € 6.240

… en dan gaan ze studeren

Dan komt er de studieperiode, en ook dááraan hangt een flink prijskaartje. Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten, zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar. Een thuiswonende student maakt natuurlijk minder kosten. Je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. Dat is 6.420 euro per jaar.

Wat heb je geregeld als ouder?

Als je alle kosten voor een kind bij elkaar optelt, kom je op een flink bedrag. Het is dus belangrijk om je geldzaken goed te regelen. Óók als jij of je partner plotseling overlijdt... Want wie wil nou niet dat de kinderen gewoon kunnen studeren en in het huis blijven wonen? Veel jonge ouders (76%) weten dat een onverwachts overlijden tot financiële onzekerheid kan leiden, toch hebben maar weinig iets geregeld (31%). Een Overlijdensrisicoverzekering biedt hiervoor een goed vangnet. Bij plotseling overlijden kan deze verzekering natuurlijk geen leed verzachten, maar wel de financiële gevolgen. Dan kunnen je kinderen gewoon het leven leiden dat je ze gunt. En heeft de achterblijvende partner geen geldzorgen.

Meer weten?

Wil jij weten wat een Overlijdensrisicoverzekering kost? Bereken je maandelijkse bedrag. Je bent al verzekerd van € 3,24 per maand. Als je nog vragen hebt, kun je deze altijd stellen via Facebook of Twitter.