Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

U gaat met pensioen en uw lijfrente komt vrij

2 december 2015

Met pensioen? Lijfrente uitkeren

En dan is het zover. U gaat met pensioen. U heeft er altijd naar uitgezien. Maar nu het zover is, opeens die prangende vraag: wat kan ik eigenlijk met mijn lijfrente(s)? 

Stel de vragen: wie, wat, waar en wanneer 

Lijfrentes zijn er in verschillende soorten. Heel vaak bepalen de regels van de Belastingdienst wat u met uw lijfrente kunt doen. En omdat die regels vaak veranderen, kunt u met uw lijfrente(s) vaak verschillende dingen doen. Dat lijkt trouwens ingewikkelder dan het is. Om een bewuste keuze te maken, stelt u eerst vier vragen: voor wie is de lijfrente, wat wilt u ermee, waar heeft u de lijfrente afgesloten en wanneer deed u dat? 

1. Voor wie is de lijfrente? 

U kunt met uw lijfrente een uitkering voor alleen uzelf regelen. Of wilt u dat uw partner ook een uitkering krijgt na uw overlijden? Dat is misschien wel de belangrijkste keus die u moet maken. Heeft geen partner? Dan is deze keuze snel gemaakt! 

2. Wat wilt u met uw lijfrente?

Ooit besloot u te sparen voor later. En nu gaat later beginnen. Uw geld komt vrij. Wat wilt u doen? Wilt u reizen, verhuizen, of die ene droom najagen? Dan heeft u waarschijnlijk in korte tijd veel geld nodig. In dat geval kiest u het best voor een uitkering met een kortere looptijd. 

3. Waar heeft u de lijfrente afgesloten?  

Er is een verschil tussen een lijfrente bij een bank en een verzekeraar. Maar geen nood, u bent vrij uw geld van een verzekeraar naar een bank te verplaatsen of andersom. 

4. Wanneer sloot u uw lijfrente af?

Heeft u uw lijfrente afgesloten vóór 16 oktober 1990? Of is uw lijfrente vóór 1 januari 1992 tegen koopsom gefinancierd? (Dat houdt in dat de premie in één keer in het geheel is betaald, in plaats van maandelijks een bepaald bedrag). Dan kunt u de uitkering aan uw kinderen geven. Maar alleen dan. Dat kan handig zijn om belasting te besparen. En willen we dat niet allemaal? Met Aegon Garantie Inkomen kunt u gebruikmaken van die voordelen.

U wilt uw lijfrente uitkeren? 

Wilt u persoonlijk advies? Een pensioenadviseur helpt u graag. U kunt kiezen voor pensioenadvies van Aegon of onafhankelijk advies. Op Aegon Lijfrente Uitkeren kunt u zelf de hoogte van uw lijfrente uitrekenen.