Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 15

19 april 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 12 april tot en met 16 april 2010, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

De AEX-index beleefde een volatiele week en daalde met 1,7% naar 349,75 punten. Op het damrak waren geen extreem grote winnaars of verliezers deze week. Koninklijke ten Cate steeg met 6% deze week, maar alle andere aandelen zaten tussen –5% en +3%. Het negatieve sentiment kwam vooral uit Amerika, waar een aantal macro-economische cijfers slechter uitkwam dan verwacht. Dit overtrof het positieve nieuws van de kwartaalcijfers van bedrijven.

Europa

De Eurofirst 300 Index daalde licht met -0.7%. De bankensector stond afgelopen week (met name vrijdag) onder druk als gevolg van de fraudezaak van Goldman Sachs (zie Verenigde Staten). Ook de luchtvaartindustrie kreeg te maken met een koersdaling. Als gevolg van de explosie van de IJslandse vulkaan, werd er vanaf vrijdag niet meer gevlogen. Dit kost de luchtvaartindustrie miljoenen per dag.

Verenigde Staten

De Amerikaanse beurzen hebben het minst slecht gepresteerd over de week: de Amerikaanse S&P 500 index daalde slechts met –0,03%. Gedurende de week lieten de beurzen een nieuw hoogtepunt zien op basis van de eerste kwartaalcijfers van dit seizoen. Intel, JPMorgan en General Electric presenteerden elk cijfers die beter waren dan verwacht. Op vrijdag draaide het beurssentiment op basis van het nieuws over Goldman Sachs. De zakenbank wordt ervan verdacht verkeerde adviezen aan klanten te hebben gegeven en wordt derhalve aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten.

Azië

De aandelenmarkten in Azië hadden het ook niet makkelijk deze week. Naast de bovengenoemde daling van risicobereidheid van beleggers, wordt in Azië door beleggers vooral gekeken naar centrale banken. De economische groei in sommige regio’s ligt enorm hoog (Singapore en China rapporteerden een groei boven de 10%). Daarom zullen centrale banken een verkrappende beleid gaan voeren. De Chinese overheid heeft afgelopen week enkele restricties op vastgoed verhoogd (met name op het aanhouden van een tweede huis), terwijl de Singaporese dollar is geapprecieerd. Ander belangrijk nieuws betreft de politieke onrust in Thailand. Dit zorgt voor een verdere neerwaartse druk op de Thaise beurs.