Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 20 2008

19 mei 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 12 mei tot en met 16 mei 2008, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De Amsterdamse AEX kende een positieve week, de index ging ruim 2% omhoog. ING rapporteerde meevallende cijfers waarop positief gereageerd werd, het aandeel ging over de week ruim 4,4% omhoog. Corporate express as echter de weekwinnaar met een plus van 7,7%. Het bedrijf verwierp voor de tweede keer een overname bod van Staples. Het bod was volgens het management nog steeds te laag.

Europa

De koersen gingen in Europa omhoog afgelopen week. De brede FTSE Eurofirst 300 behaalde een plus van 1,7%. De bedrijven in de oliesector boerden goed als gevolg van de sterk opgelopen olieprijzen. Olie handelde vrijdag op ruim $127 per vat (een record), terwijl twee weken geleden nog $114 voor een vat betaald werd. Bedrijven als het Noorse Statoil Hydro (+8%), Shell (+3%) en Franse Total (5,8%) profiteerden flink.

VS

Ook de beurs in de Verenigde Staten was positief gestemd. De S&P 500 index ging ruim 2,6% omhoog. Ook in de Verenigde Staten waren het de energieaandelen die het goed deden als gevolg van de hoge olieprijzen. Door de alsmaar hogere olieprijzen nemen de zorgen omtrent inflatie toe. Hoewel het aprilcijfer voor inflatie iets minder hoog was dan verwacht, is de 3,9% nog altijd ruim boven het lange termijn gemiddelde.

Azië

De beurzen in Azië kenden eveneens een goede week. De top-performer was Japan. De Nikkei index ging, mede als gevolg van een beter dan verwacht groeicijfer van 3,3%, met ruim 4,1% omhoog. Ondanks het mooie groeicijfer over afgelopen kwartaal maakt  de Japanse minister van financiën zich zorgen over de toekomst. De investeringen die het bedrijfleven nu doet zijn naar zijn mening momenteel te laag.