Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 25 2008

23 juni 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 16 juni tot en met 20 juni 2008, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De Amsterdamse AEX kende een slechte week. De beursgraadmeter ging bijna 5% onderuit. Enkele bedrijven uit de index kregen te maken met een verkoopadvies van toonaangevende zakenbanken. Zo had Unilever het zwaar te voorduren na een negatief rapport van UBS. Volgens UBS gaan de consumentenbestedingen in Europa afzwakken hetgeen bedrijven als Unilever duidelijk zullen merken. Unilever verloor afgelopen week 5,5%.

Europa

De brede FTSE Eurofirst 300 index ging afgelopen week 3,5% omlaag en eindigde de week op een 14-weeks dieptepunt. Het was vooral de bankensector die flinke klappen te verwerken kreeg. Aanleiding waren de cijfers, en met name het commentaar erbij, van Goldman Sachs. Deze financiële reus deelde mee dat het pas in 2009 zal zijn dat de kredietcrisis echt teneinde is. Veel Europese banken gingen hierdoor onderuit, enkele voorbeelden zijn Fortis –11,7%, Commerzbank –10,6% en Dexia –14,6%.

VS

Niet alleen de cijfers en het commentaar van Goldman Sachs zette afgelopen week de financiële waarden onder druk. Ook de rating agencies lieten van zich horen. Moodys heeft afgelopen week de rating van de monoliners (herverzekeraars van obligatierisico) MBIA en AMBAC gedowngrade, beide met een negative outlook. Hierdoor neemt de onzekerheid over verdere afschrijvingen in de financiële sector verder toe. Dit tot leidde tot flinke koersverliezen. De brede S&P 500 index ging mede als gevolg van de zwakke financiële sector ruim 3% naar beneden.

Azië

Opvallend nieuws uit China afgelopen week. De Chinese overheid maakte bekend dat de subsidie op benzine drastisch verlaagd wordt. Hierdoor krijgen Chinezen direct te maken met de gevolgen van de hoge olieprijzen. De olieprijs reageerde kortstondig op dit bericht met een daling.
De Aziatische beurzen hielden redelijk stand, mede door het vorige week gememoreerde kalendereffect. Maandag waren de Aziatische beurzen flink positief als gevolg van het hogere slot van de Verenigde Staten van de vrijdag ervoor.