Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 29 2008

21 juli 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 14 juli tot en met 18 juli 2008, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

Eindelijk ging de Amsterdamse AEX index weer eens omhoog, over de week dikte de index 1% aan. Hiermee werd de reeks van 6 opeenvolgende weken van koersdalingen gebroken. Reden voor de hogere koersen moeten vooral in de Verenigde Staten gezocht worden. Hier maakten enkele grote banken hun kwartaalcijfers bekend en die waren minder slecht dan verwacht.
In Nederland was TNT koploper op de beurs. Geruchten dat het Amerikaanse FedEx het bedrijf zou willen overnemen werden serieus genomen. Het aandeel steeg op maandag maar liefs met 26,4%!

Europa

Europese aandelen sloten de week flink positief af. De brede FTSE Eurofirst 300 index ging over de week 3,4% omhoog. De veelgeplaagde financiële sector nam hierin de lead. Goede cijfers van de Zweedse banken Swedbank en SEB resulteerden in koersstijgingen van deze banken van respectievelijk 22,4% en 26,2%. Ook andere Europese banken als Bank of Ireland en het Zwitserse UBS zaten in de lift.
Sectoren binnen de grondstoffenindustrie moesten een stapje terug doen. Shell ging bijvoorbeeld als gevolg van de sterk dalende olieprijs ruim 5,6% omlaag.

VS

De week begon met het nieuws dat de Amerikaanse overheid bereid is tot vergaande maatregelen om de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac overeind te houden. Dit werd in eerste instantie als positief opgevat, maar al gauw realiseerde men zich dat dergelijke aankondigingen kunnen impliceren dat beide hypotheekgiganten er erg slecht voor staan. De koers van beide bedrijven zakte dan ook ver terug.
Later in de week stonden andere financiële instellingen in het middelpunt van de belangstelling. Grote banken als Citigroup en JPMorgen maakten kwartaalcijfers bekend die meevielen. Hierop reageerde de beurzen uiterst positief met een goede weekperformance van 1,7% voor de S&P 500 als gevolg.

Azië

De Aziatische regio bleef wat achter bij de Westerse beurzen. De Nikkei ging ruim 1,8% naar beneden en de Chinese HSCE index ging bijna 1,5% omlaag. Dit ondanks bemoedigende inflatiecijfers uit China. De inflatie voor juni kwam uit op 7,1%, terwijl de inflatie een maand eerden nog 7,7% was. Wanneer deze trend zich doorzet, is er mogelijk ruimte voor een iets minder restrictief beleid door de Chinese centrale bank.