Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Pensioen Kinderen en pensioen: hoe zit dat?

Kinderen en pensioen: hoe zit dat?

U krijgt binnenkort een kindje. Of u bent net vader of moeder geworden. Gefeliciteerd! U wilt natuurlijk dat het uw kind aan niets ontbreekt. U moet er nu waarschijnlijk nog niet aan denken, maar wat als u er niet meer bent? Krijgt uw kind dan een deel van uw pensioen? Misschien heeft u wel eens gehoord van een nabestaandenpensioen. Of een Anw-uitkering. Of een wezenpensioen. Maar weet u niet precies wat het verschil is. Wij leggen dat hier uit.

Wat is er geregeld en wat kunt u doen?

Vanuit de overheid krijgen uw kinderen Anw

Woont en werkt u in Nederland? Dan komt uw kind in aanmerking voor de Algemene nabestaandenwet (Anw). Dit is een uitkering die uw kinderen van de overheid krijgen, als u overlijdt. Deze uitkering stopt als uw kind zestien jaar wordt. Soms loopt de Anw langer door. Bijvoorbeeld als uw kind nog naar school gaat.

Via uw werk kunnen uw kinderen wezenpensioen krijgen

Via uw werk bouwt u waarschijnlijk pensioen op. Als u overlijdt, hebben uw kinderen recht op een pensioen. Dat noemen we een wezenpensioen. Dit pensioen gaat meteen in na uw overlijden. Ook als u de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt. Het wezenpensioen stopt als uw kind achttien jaar of ouder is. Of als de andere ouder met pensioen gaat. Maar is uw kind bijvoorbeeld arbeidsongeschikt? Of studeert uw kind? Dan kan de uitkering langer duren.

U kunt daarnaast zelf een extra verzekering afsluiten

Naast de Anw en het wezenpensioen kunt u extra pensioen opbouwen. U spaart dan zelf extra voor het geval u overlijdt. U kunt kiezen voor een lijfrente of een overlijdensrisicoverzekering.

Sparen met een lijfrente

Bij een lijfrente kunt u extra geld sparen met belastingvoordeel. U zet geld apart op een spaarrekening. Dat geld wordt als uitkering per maand of per jaar uitbetaald. Ook als u er niet meer bent. Dan krijgen uw kinderen de uitkering. Lees meer over een lijfrente.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering verzekert u voor uw nabestaanden een som geld. Als u overlijdt, wordt dit bedrag ineens uitbetaald. Bijvoorbeeld voor de opleiding van uw kinderen. Of om de hypotheek af te lossen. Zodat uw partner en kinderen niet hoeven te verhuizen als u er niet meer bent. Lees meer over een overlijdensrisicoverzekering.

Meer weten?

Als u bij Aegon pensioen heeft, heeft u een persoonlijke pensioenpagina. Daar kunt u alles nalezen over uw pensioen. Natuurlijk hoe hoog uw pensioen is. Maar ook wat uw kinderen krijgen. Wilt u meer informatie? Lees dan meer over pensioenen. Wilt u deskundig advies? Lees dan wat een adviseur voor u kan betekenen. Of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.