Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Lijfrente

Lijfrente en belastingvoordelen

Particulier Pensioen Lijfrente en belasting

Binnenkort eindigt uw lijfrente. Wij informeren u graag over wat dit voor u betekent. Hieronder vindt u meer informatie over uw lijfrente en de mogelijke belastingvoordelen.

Lijfrente. Wat is dat ook al weer?  

Een lijfrente heeft u ooit afgesloten, waarschijnlijk als aanvulling op uw pensioen. Voordat u kunt genieten van uw oude dag, bouwt u eerst in een aantal jaren een bedrag op, de opbouwfase. Nadat de afgesproken einddatum van de opbouwfase is bereikt, volgt de uitkeringsfase. U kunt de opgebouwde waarde van uw lijfrente dan in termijnen laten uitkeren.

Heeft u wel gebruik gemaakt van uw belastingvoordeel?

Met een lijfrente krijgt u belastingvoordeel tijdens de opbouwfase. U betaalt dan geen belasting over de bedragen die u stort op een lijfrente. Hiervoor moet u wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Wat nóg een mooi voordeel is, is dat het geld dat u heeft opgebouwd door de Belastingdienst niet wordt meegenomen als eigen vermogen. U betaalt over de waarde van uw lijfrente dus geen vermogensrendementsheffing.

Voorwaarden voor belastingvoordeel

Kunt u onderstaande punten afvinken? Dan komt u in aanmerking om gebruik te maken van belastingvoordeel.

  • U moet ‘jaarruimte’ hebben. Jaarruimte is het bedrag dat u in een vorig kalenderjaar te weinig aan pensioen hebt opgebouwd via uw werkgever. Hoe hoog uw jaarruimte is, kunt u zelf berekenen met onze rekenhulp.
  • De belastingaftrek geldt alleen voor het jaar waarin u deze premies of inleg heeft betaald.
  • U heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt op 1 januari van het jaar waarin u een bedrag inlegt.

 
Tip: U kunt uw jaarruimte ook op een later moment benutten, via de zogenoemde reserveringsruimte. Dit is een optelsom van de niet benutte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar.

Belasting op uw lijfrente tijdens de uitkeringsfase

Na de opbouwfase van uw lijfrente, kunt u het opgebouwd bedrag in termijnen laten uitkeren. Deze uitkeringen worden als inkomen gezien. U betaalt dan pas belasting over deze uitkeringen. Het voordeel hiervan is, dat er vaak lagere belastingtarieven gelden. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Bekijk de actuele waarde van uw lijfrente

Benieuwd hoeveel lijfrente u heeft opgebouwd? Het geld in uw lijfrente wordt belegd in Aegon fondsen. Dagelijks wijzigen de koersen van deze fondsen. Daarom kunnen wij pas op de einddatum van uw lijfrente precies bepalen hoeveel geld er vrijkomt. Bekijk de actuele waarde van uw lijfrente in Mijn Aegon.

Belastingvoordelen

Verder oriënteren

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden als uw lijfrente eindigt?