Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Verliefd, verloofd,…... pensioen!

Wat betekenen trouwen of samenwonen voor uw pensioen?

Verliefd, samenwonen en misschien zelfs trouwen. Mooie momenten in uw leven. We begrijpen dat u dan niet meteen aan uw pensioen denkt. Maar als u uw pensioen wilt delen met uw grote liefde, dan moet u dat soms zelf regelen. We leggen het u graag uit. 

Trouwen is wat anders dan samenwonen 

Voor veel mensen is trouwen en samenwonen zo ongeveer hetzelfde: samen gelukkig zijn in hetzelfde huis. En toegegeven, in de dagelijkse praktijk zijn er tussen beide manieren van samenleven niet zulke grote verschillen. Maar wél als het om uw pensioen gaat.  

Trouwen is in de wet geregeld, recht op pensioen dus ook  

Een groot verschil tussen trouwen en ‘gewoon’ samenwonen is dat er over trouwen van alles in de wet geregeld is. Makkelijk. Want dan hoeft u dat niet zelf te doen. Zo staat er in de wet dat zodra u trouwt (of geregistreerd partner wordt) u automatisch recht heeft op het pensioen van uw geliefde. U hoeft uw partner dus niet apart op te geven of aan te melden bij uw pensioenfonds.  

Bij samenwonen is er geen recht op elkaars pensioen 

Woont u samen en wilt u dat uw partner een deel van uw pensioen krijgt? Dan kan dat alleen als u een ‘notarieel samenlevingscontract’ heeft. Bij de notaris legt u vast dat uw partner, bijvoorbeeld bij uw overlijden, een pensioen krijgt. Daarna moet u zelf de naam van uw partner aan uw pensioenfonds doorgeven. Dat gaat dus niet automatisch.   

Leg uw pensioenen eens naast elkaar 

Maar of u nou trouwt of gaat samenwonen, het is goed om uw pensioen eens te vergelijken met dat van uw partner. Dan weet u wie wat krijgt en wat er bijvoorbeeld gebeurt na overlijden. Vaak blijkt dat, door het verschil in pensioen, de een veel meer overhoudt dan de ander. Hoe zit dat bij u? Geen idee? Kijk dan eens op www.pensioenoverzicht.nl . Daar leest u hoeveel pensioen u krijgt. 

Wist u dat er in de wet geen pensioendatum staat? Dus als u wilt, kunt u al op uw 50e met pensioen!  
Maar dan heeft u waarschijnlijk wel veel eigen spaargeld nodig!   

 

Verschillende pensioenen? In bijna alle pensioenregelingen is het zo dat je een pensioen opbouwt voor jezelf (‘voor als je met pensioen gaat’) en een pensioen voor je partner (‘voor als je overlijdt’). In ingewikkelde woorden heet dat een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Het ouderdomspensioen begint als je stopt met werken. 

Meer weten? 

Wij snappen dat pensioen een lastig onderwerp is. En dat u daar niet meteen aan denkt als u gaat samenwonen. Maar heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Aegon geeft u graag advies. Of zoek een adviseur. Heeft u een pensioenregeling bij ons? Lees meer over uw pensioen bij Aegon.