Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Informatie over pensioen en belasting

Informatie over pensioen en belasting
Particulier Pensioen U Kreeg Een Brief Over Afkoop Hier Krijgt U Antwoord Op Uw Vragen Informatie over pensioen en belasting

U overweegt uw kleine pensioen af te kopen. U krijgt dan een wat groter bedrag ineens. Over dat bedrag moet u belasting betalen. Waarom? Omdat u over pensioen altijd belasting moet betalen. Of u het nu krijgt. Of later. Dat maakt niet uit.

U betaalt altijd belasting over het pensioen dat u krijgt

Over de afkoopwaarde bent u belasting verschuldigd. Wij zijn dan ook verplicht om op het afkoopbedrag direct belasting in te houden. Wij houden daarbij geen rekening met loonheffingskorting. Bij het bepalen hoeveel belasting wij op uw uitkering inhouden, houden wij ook geen rekening met andere inkomsten. Daardoor houden wij belasting in volgens het laagste belastingtarief. 

Door uw eventuele andere inkomsten is het mogelijk dat de afkoopwaarde in een hoger belastingtarief valt. U moet dan achteraf belasting bijbetalen. Hoeveel dat is, wordt bepaald door het voor u geldende belastingtarief in het jaar dat u de uitkering ontvangt. Als u nog geen AOW ontvangt, gelden in 2018 de volgende belastingschijven:

BelastingschijfLoon (jaarbasis)Loonbelasting
schijf 1€ 0 t/m €20.14236,55%
schijf 2€20.143 t/m €33.99440,85%
schijf 3€ 33.995 t/m €68.50740,85%
schijf 4€68.507 of meer51,95%

 

Als u een afkoopbedrag van ons ontvangt dan geven wij dit door aan de Belastingdienst. U ontvangt daardoor automatisch een verzoek tot het doen van aangifte. Over het jaar dat u het bedrag ontvangt moet u dus aangifte doen, ook als u normaal gesproken geen aangifte hoeft te doen.

Deze vragen krijgen wij vaak als het over belasting gaat

Waarom vindt er ‘loonheffing’ plaats op het afkoopbedrag van mijn klein pensioen?
Hoeveel krijg ik netto als ik mijn klein pensioen afkoop?
Ik heb een afkoopvoorstel gekregen. Waarom wijkt het nettobedrag af van het brutobedrag?
Moet ik het afkoopbedrag van mijn klein pensioen opgeven in mijn belastingaangifte?
Wat staat er straks als kenmerk bij het afkoopbedrag op mijn rekeningafschrift?