Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Een vast of variabel pensioen: wat is het verschil?

Particulier Pensioen Een vast of variabel pensioen: wat is het verschil?

Uw pensioenkapitaal komt vrij. En daarmee wilt u een pensioen kopen. U kunt dan kiezen tussen een vast pensioen of een variabel pensioen. Maar wat zijn dat? En hoe verschillen ze van elkaar? U leest het hieronder.

De belangrijkste verschillen tussen een vast en een variabel pensioen

Een vast pensioen? Of toch een variabel pensioen? Voor sommige mensen een moeilijke keuze. Met een vast pensioen kiest u voor zekerheid. U weet namelijk van tevoren hoeveel u krijgt. Maar ja, dat is door de lage rente misschien minder dan u had gehoopt. Met een variabel pensioen kiest u voor een pensioen dat onder meer afhangt van beleggingen. Daarmee heeft u kans op een hoger pensioen. Maar beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Uw pensioen kan dus ook lager worden.

 

Aegon Uitkerend Garantiepensioen

Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

Soort pensioen

Vast pensioen

Variabel pensioen

De hoogte van uw pensioen

De hoogte van uw pensioen verandert niet. U krijgt de rest van uw leven hetzelfde bedrag.

De hoogte van uw pensioen verandert wel. Dat gebeurt één keer per jaar in januari.

De marktrente als uw pensioen begint

U zit vast aan de huidige marktrente. De rente van nu bepaalt namelijk hoeveel pensioen u de rest van uw leven krijgt. Maar de rente staat op dit moment erg laag. Daardoor krijgt u minder pensioen dan u misschien had verwacht.

U zit niet vast aan de huidige marktrente. We berekenen uw pensioen namelijk elk jaar opnieuw. Daarbij kijken we ook naar de rente die dan geldt. Daardoor is de rente van vandaag minder bepalend voor de hoogte van uw pensioen. En zit u er niet voor de rest van uw leven aan vast.

De marktrente daarna

Uw pensioen verandert niet als de marktrente stijgt of daalt.

Uw pensioen verandert als de marktrente stijgt of daalt. Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van uw pensioen. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van uw pensioen.

Beleggingen

Uw pensioenkapitaal wordt niet belegd. Uw pensioen stijgt dus niet als het goed gaat met de beurs. En uw pensioen daalt niet als het slecht gaat met de beurs.

Uw pensioenkapitaal wordt belegd. Doen uw beleggingen het beter dan verwacht? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van uw pensioen. Doen ze het slechter dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van uw pensioen.

Vaste daling

Dit pensioen heeft geen vaste daling. Behalve als u de eerste 5 jaar een hoger bedrag wilt. En daarna een lager bedrag.

Dit pensioen heeft een vaste daling.

Gemiddelde levensverwachting

Uw pensioen verandert niet als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht.

Uw pensioen verandert als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht. Stijgt de gemiddelde levensverwachting van iemand van uw leeftijd sneller dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van uw pensioen. Blijft de levensverwachting achter op onze eerdere verwachting? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van uw pensioen.

Inflatie

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook uw inkomen stijgt. Maar dit pensioen blijft gelijk. Over 20 jaar kunt u met dit bedrag waarschijnlijk minder doen dan vandaag.

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook uw inkomen stijgt. Maar met dit pensioen is dat niet zeker. De hoogte van dit pensioen staat namelijk niet vast. Stijgt uw pensioen? Dan merkt u weinig van de inflatie. Daalt uw pensioen? Dan krijgt u én een lager bedrag én kunt u daar minder mee doen.

Meer informatie

Lees verder over het Aegon Uitkerend Garantiepensioen

Lees verder over het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

Ontdek wat bij u past: een vast pensioen of een variabel pensioen

U weet nu wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een vast pensioen en een variabel pensioen. Maar wat past nu het beste bij u? Doe de test en ontdek het in 5 minuten!

Doe de test

Vergelijk de pensioenen van verschillende aanbieders

De vaste en variabele pensioenen van verschillende pensioenuitvoerders vergelijken? Dat doet u met het ‘Standaardmodel vast-variabel pensioen’. Het Standaardmodel kent bij elke pensioenuitvoerder dezelfde opzet. Dat maakt vergelijken eenvoudig. Vul uw gegevens in en klik op de knop ‘Naar Standaardmodel’. U krijgt dan een persoonlijke schatting van uw pensioen in de komende twintig jaar.

Een adviseur helpt u graag verder

De keuze tussen een vast en variabel pensioen is niet altijd eenvoudig. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met een adviseur. Die heeft antwoord op al uw vragen. En samen bekijkt u wat voor u de beste oplossing is.

Contact met een adviseur van Aegon

✔ Een adviseur van Aegon helpt u verder

✔ Aan het adviesrapport zijn kosten verbonden

Gesprek aanvragen

Contact met een onafhankelijk adviseur

✔ Een onafhankelijke adviseur helpt u verder

✔ Informeer bij de adviseur naar de kosten

Vind een adviseur