Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Wat is een variabel pensioen

U gaat bijna met pensioen. Via uw werkgever heeft u een pensioenkapitaal opgebouwd. Met dit pensioenkapitaal moet u een pensioenuitkering aankopen. Bij een ‘variabel pensioen’ belegt u uw pensioen met als doel een zo hoog mogelijke uitkering. 

Het variabel pensioen is nieuw  

Vorig jaar is de Wet verbeterde premieregelingen aangenomen. Daarin staat dat mensen de vrijheid krijgen om ook ná hun pensioneren te beleggen met hun pensioenkapitaal. Tot vorig jaar mocht dat niet en kon men alleen kiezen voor een gegarandeerde pensioenuitkering. 

U kunt nu kiezen tussen een vast of een variabel pensioen

Sinds de invoering van de Wet verbeterde premieregelingen in 1 september 2016 heeft u, als u met pensioen gaat, de keuze uit twee soorten pensioenen:

  • Een garantiepensioen. Hierbij is de hoogte van de uitkering gegarandeerd. Dit heet ook wel een ‘vast pensioen’. 
  • Een beleggingspensioen. Dit wordt ook wel ‘variabel pensioen’ genoemd. Hierbij belegt u met uw pensioenkapitaal. De hoogte van uw pensioen is ieder jaar anders. Het hangt af van onder andere de beleggingsresultaten en de marktrente. 

Waarom een variabele pensioenuitkering?

Zoals gezegd was het tot 1 september 2016 alleen maar mogelijk om een gegarandeerde pensioenuitkering aan te kopen met uw pensioenkapitaal. De hoogte van dit garantiepensioen is vooral afhankelijk van de marktrente. Die rente is de laatste jaren erg laag. Door deze lage rente krijgt u waarschijnlijk een lager pensioen dan waarop u eerder gerekend had. 

De overheid ziet ook dat de lage rente gevolgen heeft voor de hoogte van pensioenuitkeringen. Daarom zijn op 1 september 2016 nieuwe regels vastgesteld. Sindsdien mag u uw pensioenkapitaal beleggen. Ook als u al met pensioen bent. Het resultaat van de beleggingen heeft gevolgen voor de hoogte van uw pensioen. Gaan de beleggingen goed? Dan kan uw pensioen stijgen. Bij een slecht beleggingsjaar kunt u minder pensioen krijgen. Zo’n pensioen op basis van beleggen wordt ook wel een ‘variabel pensioen’ of een ‘variabele pensioenuitkering’ genoemd.

Met pensioen? Bij ons heeft u 2 mogelijkheden 

Als u met pensioen gaat en er komt voor u een pensioenkapitaal vrij, dan heeft u bij ons twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor een vast of een variabel pensioen. We zetten ze op een rij:  

  • Aegon Uitkerend Garantiepensioen. We garanderen dat u elke maand hetzelfde pensioen krijgt. En dat jaar-in-jaar-uit zolang u leeft. U kiest hiermee voor zekerheid.
  • Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Dit is dus een variabel pensioen. U belegt uw pensioenkapitaal. U maakt daardoor kans op een hoger pensioen. Maar u ontvangt elk jaar een ander pensioen. Dat kan hoger en lager zijn. U heeft daarover geen zekerheid.

Wij helpen u bij uw keuze tussen een vast en variabel pensioen 

We begrijpen dat dit een lastige keuze is. U wilt zekerheid. Maar u wilt ook een goed pensioen. Door de lage rente is het gegarandeerde pensioen dat u krijgt misschien lager dan u gehoopt had. Met beleggen heeft u kans op een hoger pensioen. Maar durft u dat risico te nemen? U weet dat ‘in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst geven’. En ook wij kunnen niet in de toekomst kijken. 

Om u te helpen een keuze te maken hebben we uitgebreide informatie voor u.  Daar kunt u ook zelf berekenen hoeveel pensioen u krijgt. U ziet de uitkering van een vast en variabel pensioen naast elkaar. Zo kunt u ze goed vergelijken. En u vindt er een handige vragenlijst die u helpt om te bepalen of beleggen iets voor u is. Die vragenlijst heet de ‘Aegon Profielwijzer’. Door uw antwoorden op zes vragen bepaalt de Profielwijzer welk pensioen het beste bij u past. Zo wordt kiezen een beetje makkelijker. 

Overstappen van een garantiepensioen naar een variabel pensioen

Heeft u tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 een garantiepensioen aangekocht? En heeft u dit gedaan met een vrijkomend pensioenkapitaal uit een beschikbare premieregeling? Dan heeft u tot 1 december 2017 de mogelijkheid om over te stappen naar een variabel pensioen. Bij ons heet dat het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. We geven u graag meer informatie over hoe u overstapt.

Veelgestelde vragen Vast of Variabel pensioen

Wat zijn de voor- en nadelen van een vast en variabel pensioen?
Vast pensioen geeft zekerheid op een vaste uitkering per maand
Bij een vast pensioen koopt u in een keer van uw hele pensioenpot een pensioen. Dit pensioen betaalt uit voor de rest van uw pensioenjaren. Voordeel hiervan is dat u precies weet hoeveel geld u elke maand gaat ontvangen. Nadeel is dat u afhankelijk bent van de rentestand op uw pensioendatum. Hoe lager de rentestand, hoe minder pensioen u ontvangt.
 
Variabel pensioen geeft kans op hoger rendement door beleggen
Bij een variabel pensioen halen wij ieder jaar wat geld uit uw pensioenpot. Dit geld gebruiken wij voor uw maandelijkse pensioenuitkering in dát jaar. De rest blijft belegd. Dit kan een nadeel zijn omdat de hoogte van uw maandelijkse pensioen varieert per jaar. Uw pensioenuitkering hangt namelijk onder andere af van hoe uw beleggingen het hebben gedaan in dat jaar. Met een variabel pensioen loopt u meer risico, maar heeft u ook kans op een hoger rendement.
 
Lees meer over de verschillen en de voor- en nadelen op onze webpagina.
 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Waarom kan ik voortaan kiezen tussen een vast of variabel pensioen op pensioendatum?
Door het wijzigen van de wet heeft u keuze tussen vast en variabel pensioen
U kiest eenmalig tussen een vast of variabel pensioen. De overheid introduceerde een variabel pensioen om u meer kans te geven op een hoger pensioen.
 
Eerder was er geen keuze en kreeg u een vast pensioen
Bij een vast pensioen ontvangt u een vast bedrag per maand. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de stand van de rente op uw pensioendatum. Helaas staat de rente al een paar jaar erg laag. Veel mensen die nu met pensioen gaan ontvangen hierdoor een veel lagere uitkering dan verwacht. Dat is geen ideale oude dag. Daarom paste de overheid de wet aan.
 
Bekijk ook onze vraag ‘Wat zijn de voor- en nadelen van een vast en variabel pensioen?’.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Staat uw vraag er niet tussen?