Schadevrije jaren

Image
schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je op als je autorijd zonder schade te claimen bij ons. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de bonus/maluskorting. Die korting op jouw premie kan zelfs oplopen tot tachtig procent.

Schadevrije jaren: Hoe zit het precies?

Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Als je een schade claimt, verlies je vijf schadevrije jaren. Dit gebeurt onder andere bij een ongeluk of bij vandalisme en je de schade laat repareren. Wie meer dan vijftien schadevrije jaren heeft en een schade claimt houdt tien jaar schadevrije jaren over. Doordat alle verzekeraars dezelfde terugvaltabel gebruiken, kan er geen onduidelijkheid ontstaan.

In de Bedrijfsregeling 11 Roy-data van het Verbond van Verzekeraars vind je alle informatie over schadevrije jaren terug. Bijvoorbeeld welke schades wel of geen terugval in schadevrije jaren veroorzaken. Er is bijvoorbeeld geen verlies van schadevrije jaren als de schade te verhalen is op een ander, of op het Waarborgfonds Motorverkeer. Ook kan je ervoor kiezen een schade zelf te betalen in plaats van te claimen bij je verzekeraar. Dan verlies je geen schadevrije jaren.

Bonus/ maluskorting

Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je één schadevrij jaar op en ga je één trede omhoog op de bonus-malusladder.  Claim je een schade, dan ga je een aantal treden naar beneden en krijg je minder korting. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoe lang ze hun bonus/malustabel maken. Ook beslissen zij zelf hoeveel korting zij bij elke trede geven. Dat geldt ook voor de maximale korting die je kan krijgen. In de polisvoorwaarden vind je de bonus/malustabel die op jouw verzekering van toepassing is, met de kortingspercentages per trede.

Schadevrije jaren opbouwen

Schadevrije jaren bouw je op tijdens de periode dat jouw autoverzekering loopt. De verzekering moet dan wel op je eigen naam staan. Schadevrije jaren zijn soms wel over te nemen door jouw partner, bijvoorbeeld als je gaat scheiden, of als je komt te overlijden. Hierover kan je contact met ons opnemen. 

Meer weten? Lees hier alles over jouw schadevrije jaren

Weet je genoeg? Dan kan je het direct regelen

Wil je meer weten voordat je je keuze maakt? Lees dan meer over de Aegon Autoverzekering.