Stappenplan Brandveilig Rieten dak

U heeft een woning of tweede huis met een rieten dak. Daar bent u voor verzekerd via onze woonhuisverzekering. Om uw verzekering te behouden, vragen we u om veiligheidsmaatregelen te nemen. In dit stappenplan leest u welke én hoe u bewijs hiervan opstuurt.  

Image
Stappenplan rieten daken

Stap 1: Plaats vonkenvangers op uw rookkanalen 

Zo voorkomt u dat vonken uit de schoorsteen op het dak terecht komen. En verkleint u het risico op brand. Heeft u de vonkenvangers geplaatst? Maak er dan een paar scherpe foto’s van. 

Goed om te weten: Heeft u alleen een gashaard? En geen andere kachel(s)? Ga dan direct door naar stap 2. Vonkenvangers zijn namelijk niet verplicht bij afvoerkanalen van gasgestookte apparaten. 

Stap 2: Plaats rookmelders op iedere verdieping  

Zo heeft u bij brand voldoende tijd om uw huis zelf te verlaten. Volg bij het plaatsen altijd de gebruiksaanwijzing van de rookmelder. Maak van iedere rookmelder 2 foto’s: 1 van dichtbij en 1 van iets verder af en schrijf de verdieping van het huis erbij. Of zet het in de naam van de foto. Bijvoorbeeld: Rookmelderzolder.jpg. 

Stap 3: Plaats schuimblussers op iedere verdieping 

Zo kunt u bij brand eventueel zelf ingrijpen. Belangrijk om te weten: schuimblussers moeten minimaal 3 kg zijn en mogen niet ouder zijn dan 5 jaar. Is dat wel zo? Laat de blusser dan iedere 2 jaar keuren. Maak op iedere verdieping foto’s van de schuimblussers. En let op deze instructies: 

 • Maak een foto van iedere schuimblusser. En zorg dat hij er helemaal op staat.  
 • Schrijf de verdieping van het huis erbij. Of zet het in de naam van de foto. Bijvoorbeeld: ‘Schuimblusserbeganegrond.jpg’. 
 • Maak een foto van de datum van plaatsing óf van de onderhoudssticker. 

Stap 4: Laat uw schoorsteen ieder jaar vegen 

In een schone schoorsteen trekken rookgassen sneller weg. En is de kans op schoorsteenbrand kleiner. Stuur de factuur van de schoorsteenveger op. De factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar. 

Stap 5: Laat uw rookkanaal inspecteren 

En doe dat minimaal 1 keer per 5 jaar. We ontvangen graag een kopie van het certificaat én de factuur van de uitgevoerde inspectie. 

Stap 6: Plaats en/of onderhoud een bliksemafleider (Let op! Niet voor alle rieten daken) 

Deze stap geldt alleen voor u als u clausule 2961 ‘Rieten dak’ heeft. Of u deze clausule heeft, ziet u op uw nieuwe polisblad. 

De kans dat uw woning door bliksem wordt geraakt is relatief klein. Maar als het gebeurt, is de schade groot. Zeker bij een rieten dak met een traditionele of open constructie. Daarom is een bliksemafleider vanaf nu verplicht bij deze daken. Maak een foto van de bliksemafleider en stuur de factuur van plaatsing mee. Heeft u al een bliksemafleider? Stuur dan een foto plus een kopie van het onderhoudscertificaat op. Daaruit moet blijken dat u de bliksemafleider minimaal 1 keer per 3 jaar onderhoudt. 

Stap 6: Stuur alle documenten op 

Stuur alle documenten naar uw adviseur. Heeft u geen adviseur? Dan stuurt u de documenten naar: schademutaties@aegon.nl. Zet uw polisnummer in het onderwerp van de mail. Hierbij een checklist: 

Voor iedereen:
 • Foto’s van uw vonkenvanger
 • Foto’s van al uw rookmelders (iedere verdieping)
 • Foto’s van al uw schuimblussers (met foto datum plaatsing of onderhoudssticker) 
 • Foto’s van alle zijden van uw rieten dak 
 • Factuur van de schoorsteenveger 
 • Factuur inspectie rookkanaal 
 • Onderhoudscertificaat rookkanaal 

 

Aanvullend bij Clausule 2961 ‘Rieten dak’:
 • Foto’s bliksemafleider 
 • Factuur plaatsing bliksemafleider óf  onderhoudscertificaat bliksemafleider 
Meer weten?

Op www.aegon.nl/brandveilig-rieten-dak gaan we uitgebreid in op de brandveiligheid van een rieten dak. Ook geven we tips over preventie. Bijvoorbeeld over het plaatsen van rookmelders.