U wilt uw hypotheek aanpassen

Een hypotheek die beter aansluit op uw wensen

Sluit u een hypotheek af, dan maakt u afspraken voor een langere tijd. Maar misschien voldoet uw hypotheek na een paar jaar niet meer aan uw wensen. Bijvoorbeeld omdat uw financiële situatie veranderd is. Door gezinsuitbreiding, of een nieuwe baan. Fijn om te weten dat u dan tussentijds uw hypotheek kunt aanpassen. Dit kan op verschillende manieren. We leggen u graag de verschillende opties voor. 

 

U heeft een hypotheek bij Aegon

Uw maandlasten verlagen

Uw rente tussentijds aanpassen: Is uw rentevaste periode nog niet afgelopen? Dan is het mogelijk om uw hypotheekrente tussentijds aan te passen naar een nieuw rentepercentage. U verbreekt dan eerder de huidige rentevaste periode en start een nieuwe rentevaste periode tegen een lagere rente. Het verschil in rente uit de oude rentevaste periode en nieuwe rentevaste periode moet u nog wel betalen. Dit noemen wij de omzettingskosten. U heeft twee mogelijkheden om deze omzettingskosten te betalen.

 • U kunt de omzettingskosten in één keer betalen. Daarmee bent u zeker van de marktrente die nu geldt.
 • U kunt de omzettingskosten  gespreid betalen via rentemiddeling. De omzettingskosten worden dan verspreid over een nieuwe rentevaste periode. U ziet dit terug in een renteopslag bij uw nieuwe rente. 

 

Voorbeeld: U heeft een rentevaste periode van 10 jaar. Maar na 8 jaar verbreekt u deze rentevaste periode. U moet dan eigenlijk nog 2 jaar rente betalen. Laten we zeggen dat dit overgebleven rentebedrag nog €5000,- was. En dat u voor een nieuwe rentevaste periode van 2 jaar €3000,- aan rente zou betalen. Het verschil tussen de rente die u nog moest betalen en de nieuwe rente is dan €2000,-. Dit verschil noemen wij de omzettingskosten. En die omzettingskosten moet u nog betalen.

De bedragen in dit voorbeeld zijn fictief. Wilt u een uitgebreide uitleg over de kosten? Kijk dan op de pagina ‘Uw rente middelen? Deze kosten rekenen wij’ of  ’Uw rente omzetten naar marktrente? Deze kosten rekenen wij’.

 

Extra aflossen 

Heeft u geld ‘over’ en wilt u dit gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek? Dan is het verstandig om goed te kijken naar de voor- en nadelen. Voor vragen of meer informatie over aflossen kunt u contact opnemen met een adviseur. 

Een andere hypotheekvorm

Wilt u bijvoorbeeld het aflossingsvrije gedeelte omzetten naar een annuïteitenhypotheek? Neem dan contact op met een adviseur. U kunt bespreken welke hypotheekvorm het beste bij u past. Bekijk een overzicht van de hypotheekvormen die wij bieden.

Een andere overlijdensrisicoverzekering koppelen aan uw hypotheek 

U heeft een Aegon hypotheek en u wilt daar een andere (niet Aegon) overlijdensrisicoverzekering aan koppelen. Het koppelen van uw nieuwe verzekering aan de Aegon hypotheek kunt u eenvoudig regelen via uw adviseur. U kunt uw verzoek ook op dit formulier invullen. Wilt u meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen.

Een variabele rente omzetten naar een vaste rente

Als u een variabele rente heeft, kan het rentepercentage maandelijks wijzigen. U kunt op elk gewenst moment en kosteloos uw rente omzetten naar een vaste rente. Variabele rente is alleen mogelijk bij de Aegon Annuïteitenhypotheek, Aegon Lineaire hypotheek en de Aegon Aflossingsvrije hypotheek. Als uw uw rente wilt vastzetten, vult u dan het online formulier "Aanvragen variabele rente omzetten naar een vaste rente" in. U ontvangt daarna zo snel mogelijk van ons een voorstel.

 

Laat u adviseren over de beste keuze

Goed advies is belangrijk. Beslissingen over wijzigingen in uw hypotheek zijn meestal voor een langere periode. Wilt u weten bij wie u terecht kunt voor advies? Bekijk dan de bespreekmogelijkheden. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

Bekijk nu de bespreekmogelijkheden

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een overlijdensrisicoverzekering verpanden aan mijn hypotheek?
U regelt het koppelen van de nieuwe overlijdensrisicoverzekering aan de Aegon hypotheek via uw adviseur
Omdat het hier gaat om een aanvullende dienst, die wij op uw verzoek doorvoeren, brengen wij hiervoor kosten in rekening als de nieuwe overlijdensrisicoverzekering bij een andere verzekeraar dan Aegon is gesloten. De kosten voor deze wijziging bedragen € 100,-.

Als we het verzoek hebben ontvangen, maken wij de wijziging in orde: 
 • Wij verstrekken een opgave van de eisen waaraan deze nieuwe verzekering moet voldoen.
 • We controleren de door u afgesloten verzekering.
 • We stellen de onderhandse pandakte op.
 • We zorgen dat de correcte vermelding van de verpanding op uw polis komt.
Voor bovenstaande werkzaamheden ontvangt u, tegelijk met de pandakte, een factuur. In deze akte is de koppeling van de overlijdensrisicoverzekering aan uw hypotheek vastgelegd.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Kan ik mijn hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm
U kunt uw hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm 
Dit is een wijziging op uw bestaande hypotheek. Omdat het hier gaat om een aanvullende dienst, die wij op uw verzoek doorvoeren, brengen wij hiervoor € 150,- in rekening (inclusief BTW). Dit is een wijziging op uw bestaande hypotheek. Omdat het hier gaat om een aanvullende dienst, die wij op uw verzoek doorvoeren, brengen wij € 150,- in rekening (inclusief BTW) voor het uitbrengen van een offerte. 

Een aanvraag regelt u via uw adviseur
Een wijziging op uw hypotheek heeft financiële gevolgen. Uw adviseur helpt u een bewuste keuze te maken. Bij wie kan ik terecht voor advies over mijn hypotheek?  

Hoe gaat het in zijn werk?
 • Na het adviesgesprek dient uw adviseur via ons aanvraagformulier een wijzigingsverzoek in.
 • Na ontvangst van het wijzigingsverzoek ontvangt u via uw adviseur een offerte.
 • In de offerte geven we aan of we nog aanvullende documenten willen ontvangen en wat er verder nodig is om de wijziging door te voeren.
 • De offerte is maximaal 3 maanden geldig. U moet deze ondertekenen.
 • Is aan alle voorwaarden voldaan, dan wordt de gevraagde wijziging doorgevoerd.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.