Uw huis staat ‘onder water’

Afwachten, extra aflossen of een andere hypotheek?

Door een terugval van de huizenprijzen kan de waarde van uw huis lager zijn dan uw lening. Als dat zo is, staat uw huis ‘onder water’. Blijft u in uw huis wonen en u betaalt iedere maand netjes uw hypotheeklasten? Dan is er niets aan de hand. Maar wilt u uw huis verkopen? Dan speelt het wel een grote rol. Want dan kunt u te maken krijgen met een restschuld. De hypotheekverstrekker moet dan toestemming geven voor de verkoop. 

U kunt uw restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek

Als klant van Aegon kunt u de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn voorwaarden aan verbonden en die zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor nieuwe hypotheken die gesloten worden na 31-12-2017 is de rente over een mee gefinancierde restschuld niet meer financieel aftrekbaar. Neem vóór de verkoop contact op met uw adviseur. Uw hypotheekadviseur berekent wat in uw situatie mogelijk is.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze restschuld.

Manieren om uw restschuld te voorkomen

Los extra af op uw lening 

U lost eenmalig een flink bedrag af op uw lening. Dat kan bijvoorbeeld met uw spaargeld, met geld uit een erfenis of van een schenking. Hierdoor neemt uw lening af en betaalt u per maand minder rente. Houd wel rekening met eventuele aflossingskosten als u meer dan 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag aflost. Lost u af op het moment dat uw vaste rentepercentage afloopt? Dan betaalt u bij Aegon geen aflossingskosten.  

Staat uw huis ‘onder water’? Dan mag u als Aegonklant tijdelijk zonder aflossingskosten aflossen tot aan de actuele WOZ-waarde van uw woning. Lees meer over (extra) aflossen.

Zet uw hypotheek om naar een andere hypotheekvorm

Heeft u nu (deels) een aflossingsvrije hypotheek? Dan kunt u deze omzetten naar een andere hypotheekvorm waarbij u wel aflost. Bijvoorbeeld naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bespreek dit met uw adviseur.

Stort een extra bedrag in uw (bank)spaarhypotheek

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u misschien beter extra geld storten in uw polis of op uw geblokkeerde bankrekening. Dit kan verstandiger zijn dan extra aflossen op uw lening. In deze producten ontvangt u immers een aantrekkelijke rentevergoeding op uw spaargeld. Extra geld storten kan echter niet onbeperkt. Bespreek dit met uw adviseur.

Spaar om later extra af te lossen

U spaart op een spaarrekening. Voordelen: U bepaalt zelf welk bedrag u inlegt, op welk moment en hoe vaak. Met de opgebouwde waarde lost u af wanneer het u uitkomt. Daarnaast behoudt u altijd de mogelijkheid om het geld voor andere zaken te gebruiken. Nadelen: u betaalt per persoon boven een spaarbedrag van € 25.000,- (2017)  inkomstenbelasting. En de lasten van uw hypotheekrente worden pas lager op het moment dat u uw spaargeld gebruikt om (een deel van) uw hypotheek af te lossen.

 Schenking van uw ouders

Jaarlijks mag u van uw ouders maximaal € 5.320,- (2017) belastingvrij ontvangen. Ben u tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen uw ouders dit bedrag eenmalig verhogen tot €100.000,- (2017). U moet dit bedrag dan wel gebruiken voor uw eigen woning of voor het extra aflossen van uw hypotheek. Meer hierover leest u op de website van de Belastingdienst.

Waar moet u rekening mee houden?

subhome header placeholder

Bespreek met uw hypotheekadviseur welke oplossing voor u het meest gunstig is. Dit is in elk geval belangrijk:

 • Hoe lang blijft u nog in uw huis wonen?

Als u van plan bent nog lang in uw huis te blijven wonen, lost het probleem zich misschien vanzelf op. De waarde van uw huis kan immers weer stijgen. 

 • Hoeveel geld kunt u missen?

Extra aflossen betekent ook een extra uitgave. Kunt u dat geld missen? U zult met uw adviseur een balans moeten vinden tussen extra aflossen en geld overhouden voor andere zaken.

 • Wat is de rentestand?

Als de spaarrente laag is en de hypotheekrente relatief hoog, kan het financieel aantrekkelijk zijn om extra af te lossen. U ontvangt dan immers minder rente op uw spaarrekening, dan wat u moet betalen voor uw lening. Is de situatie andersom? Dan kan het gunstiger zijn om juist te sparen. Bespreek met uw adviseur wat gunstig is voor u. 

Meer weten?

Bent u klant van Aegon en wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie? Log dan in op Mijn Aegon

Laat u adviseren over de beste keuze

Goed advies is belangrijk. Beslissingen over wijzigingen in uw hypotheek zijn meestal voor een langere periode. Wilt u weten bij wie u terecht kunt voor advies? Bekijk dan de bespreekmogelijkheden. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

Bekijk nu de bespreekmogelijkheden

Veelgestelde vragen

Hoeveel mag ik extra aflossen op mijn hypotheek?
Een extra aflossing op uw hypotheek is mogelijk, maar kan gevolgen voor u hebben
Op onze pagina 'U wilt extra aflossen op uw hypotheek' vindt u alle informatie over een extra aflossing op uw hypotheek. 

U kunt uw extra aflossing online aan ons doorgeven
Dit geeft u door met het formulier Aanmelden extra aflossingen op uw hypotheek. We nemen uw verzoek tot extra af te lossen binnen 10 werkdagen in behandeling. U ontvangt onze reactie via e-mail.

Een adviseur helpt u de gevolgen van uw extra aflossing in beeld te brengen
Laat u goed informeren over de eventuele gevolgen van de extra aflossing. Uw adviseur kan u daarbij helpen. Heeft de extra aflossing eventuele (fiscale) gevolgen voor u dan nemen we telefonisch contact met u op. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon een hypotheek aanvragen:
 • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Vraag een adviesgesprek aan via ons webformulier.
 • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Kan ik mijn hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm of looptijd?
U kunt uw hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm of andere looptijd
Dit is een wijziging op uw bestaande hypotheek. Omdat het hier gaat om een aanvullende dienst, die wij op uw verzoek doorvoeren, brengen wij hiervoor € 150,- in rekening (inclusief BTW). Dit is een wijziging op uw bestaande hypotheek. Omdat het hier gaat om een aanvullende dienst, die wij op uw verzoek doorvoeren, brengen wij € 150,- in rekening (inclusief BTW) voor het uitbrengen van een offerte. 

U vraagt via uw adviseur een offerte aan
Bij een offerte aanvraag toetsen wij uw wensen aan de fiscale eisen, de Aegon beleidsregels en (waar nodig) de normen van de NHG. Een adviseur helpt u bij het maken van een bewuste keuze en vraagt de offerte voor u aan. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon een hypotheek aanvragen.
 • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Vraag een adviesgesprek aan via ons webformulier.
 • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

Hoe gaat het in zijn werk?
 • Na het adviesgesprek dient uw adviseur via ons aanvraagformulier een wijzigingsverzoek in.
 • Na ontvangst van het wijzigingsverzoek ontvangt u via uw adviseur een offerte.
 • In de offerte geven we aan of we nog aanvullende documenten willen ontvangen en wat er verder nodig is om de wijziging door te voeren.
 • De offerte is maximaal 3 maanden geldig. U moet deze ondertekenen.
 • Is aan alle voorwaarden voldaan, dan wordt de gevraagde wijziging doorgevoerd.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Ik wil extra aflossen op mijn Spaarhypotheek. Heeft dat gevolgen voor mijn verzekering?

Een extra aflossing heeft gevolgen voor uw spaarhypotheekverzekering
Door extra af te lossen wordt uw hypotheekschuld lager. U spaarverzekering passen we dan ook aan. U mag namelijk niet meer sparen dan de hoogte van het hypotheekbedrag binnen de spaarhypotheek. Dit kan door het verlagen van de premie of door het inkorten van de looptijd van uw verzekering. Met het gespaarde geld lost u aan het einde van de looptijd uw spaarhypotheek af.

Neem voor een extra aflossing contact op met uw adviseur
Een adviseur helpt u bij het vinden van een hypotheek die bij u past. Uw adviseur kijkt op basis van uw persoonlijke situatie hoeveel u kunt lenen op basis van uw inkomen en de waarde van uw woning. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon een hypotheek aanvragen.

 • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Via ons webformulier kan u een adviesgesprek aanvragen. 
 • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.