U twijfelt tussen sparen of beleggen

Geld opzij zetten voor later

Wilt u zorgeloos genieten van uw pensioen? Droomt u van een wereldreis? Of bent u van plan een nieuw huis te kopen? Om vermogen op te bouwen, kunt u sparen of beleggen. Met sparen kiest u voor zekerheid. Met beleggen loopt u meer risico, maar u kunt óók meer rendement behalen.

Sparen of beleggen

Kiezen voor zekerheid

Sparen is een veilige manier om uw geld te laten groeien. Het geld dat u inlegt, blijft van u. Bovendien ontvangt u rente waardoor u verzekerd bent van een bepaald rendement. U loopt dus weinig risico. Maar sparen heeft ook een keerzijde. De afgelopen jaren is de rente flink gedaald en soms zelfs lager dan de inflatie. Dit betekent dat sparen veel minder oplevert dan vroeger. En heeft u meer dan €25.000 aan vermogen? Dan betaalt u hierover belasting.

Kiezen voor rendement

Nu de rente zo laag staat, kan beleggen interessant zijn. Dit levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Wel loopt u met beleggen meer risico als de koersen schommelen. Deze risico’s kunt u opvangen door uw geld te spreiden, maar het rendement kan hoger óf lager zijn dan verwacht.