Pensioen opbouwen als zzp’er

Als zzp’er bouwt u niet automatisch pensioen op. Dus u zult zelf iets moeten regelen. Veel zzp’ers schuiven dit voor zich uit. Dat snappen wij bij Aegon heel goed. Toch is het belangrijk om iets voor uw pensioen opzij te zetten. Want als u zelf niets regelt, moet u later rondkomen van alleen AOW. U kunt op verschillende manieren pensioen opbouwen.

Lijfrente, sparen of beleggen: de keuze is aan u

Zzp’ers kunnen een pensioen opbouwen met lijfrente, sparen of beleggen. Wat past het beste bij u?

Pensioen opbouwen met lijfrente

Bij een lijfrente betaalt u per jaar of per maand een premie. Daarmee spaart u een som geld. Dat heet een ‘lijfrentekapitaal’. Als u met pensioen gaat, wordt het kapitaal dat u heeft opgebouwd omgezet in een lijfrenteuitkering. En die lijfrenteuitkering gebruikt u als aanvulling op uw AOW.  U hoeft geen belasting te betalen over het lijfrentekapitaal dat u opbouwt. En de premies mag u meestal van de belasting aftrekken. U betaalt pas belasting als u met pensioen gaat. Lees meer over Lijfrente Sparen.

Pensioen opbouwen met sparen

Natuurlijk kunt u ook gewoon zelf geld apart zetten voor later. Dit kan op een ‘gewone’ spaarrekening. U krijgt dan geen belastingvoordeel. Maar u kunt wel altijd direct bij uw geld. Helaas is de spaarrente de afgelopen jaren erg laag. Wilt u meer rente? Dan kunt u kiezen voor een depositospaarrekening. U zet uw geld dan voor een bepaalde periode vast, tegen een vaste rente. En u kunt tijdens die periode niet bij uw geld.

Pensioen opbouwen met beleggen

U kunt ook overwegen om te beleggen. Dat levert, op lange termijn, meestal meer op dan sparen. Maar u loopt wel meer risico. De beurskoers schommelt, en de waarde van uw beleggingen schommelt mee. Daarom is het belangrijk om voor langere tijd te beleggen. Dan kunt u koerswisselingen opvangen. Bent u geïnteresseerd in beleggen voor uw pensioen? U kunt bij Aegon kiezen uit meerdere beleggingsproducten.

Advies over uw pensioen

Een adviseur geeft persoonlijk en professioneel advies over uw pensioen. Kies voor een adviseur van Aegon of een onafhankelijk adviseur.

Vraag een adviesgesprek aan

Heeft u nog geen adviseur? Vind een adviseur bij u in de buurt.