Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hof: waarde kapitaalverzekering niet aftrekbaar als Anw-premie

16 februari 2017

Het hof maakt korte metten met een man die de waarde van zijn kapitaalverzekering wil aftrekken als premie voor een vrijwillige Anw-verzekering.

Anw-bijdrage uitgave voor inkomensvoorziening?

De waarde van een kapitaalverzekering van X bedroeg op 1 januari 2011 € 8.457. Bij zijn aangifte inkomstenbelasting over 2011 trok hij € 8.457 af als premie vrijwillige bijdrage Algemene nabestaandenwet (hierna: Anw). Hij gaf dit op als aftrekbare uitgaven voor inkomensvoorzieningen. De inspecteur keurde de aftrek van de premies niet goed. X is het daar niet mee eens en gaat in bezwaar en beroep. De rechtbank geeft de inspecteur gelijk en X gaat naar het hof.

Hof: waarde kapitaalverzekering niet aftrekbaar als Anw-premie

Het hof is het eens met de overwegingen van de rechtbank en geeft de inspecteur gelijk. Aftrek van premies voor een vrijwillige Anw-verzekering is onder strikte voorwaarden mogelijk. Zo moet het gaan om personen wiens echtgenoot overlijdt binnen drie jaar na inwerkingtreding van de Anw en die is geboren op of na 1 januari 1950 en voor 1 juli 1956. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stelt de premie vast en int deze. Aan geen van deze voorwaarden voldoet X. Zijn echtgenote is niet overleden en hij is niet geboren voor 1 juli 1956. Bovendien zijn geen premies in rekening gebracht door de SVB. Omdat de hoogte van de afgetrokken premie gelijk is aan de waarde van de kapitaalverzekering, leidt de rechtbank af dat X hiermee probeert de door hem betaalde premies op deze verzekering ten laste van zijn inkomen te brengen. Deze premies zijn voldaan aan de bank en niet aan de SVB.

Commentaar

Soms lees je een uitspraak waarvan je denkt: hoe is het mogelijk dat de rechtelijke macht zich hiermee bezig moet houden. De zaak uit dit bericht is er zo een. Je hoeft geen jurist te zijn om te zien dat deze zaak geen schijn van kans maakt. Het verbaast dat in dit soort situaties de kosten van de rechtsgang dan niet neergelegd worden bij X.

Auteur: Erik Schouten, adviseur internationale pensioenen Aegon Adfis

Bron: Uitspraak Gerechtshof Amsterdam, 25 januari 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:162

 

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 16 februari 2017.