Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zakelijk Adfis Nieuws Mededelingsformulier verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Mededelingsformulier verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

25 januari 2018

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde op haar website het geactualiseerde formulier voor ex-partners om hun pensioenuitvoerders te informeren over de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

Mededelingsformulier verdeling ouderdomspensioen bij scheiding

Met het formulier informeren (ex)partners hun pensioenuitvoerder(s) over de scheiding en de afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of einde van het geregistreerd partnerschap. Ook wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen, is het belangrijk dat de pensioenuitvoerder het formulier ontvangt. Op basis van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) hebben ex-partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Binnen twee jaar na scheiding insturen

Het is belangrijk dat het formulier, zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee jaar na het tijdstip van de scheiding wordt opgestuurd naar de pensioenuitvoerder. Alleen dan betaalt de pensioenuitvoerder het verdeelde ouderdomspensioen vanaf pensioeningangsdatum aan beide ex-partners uit.

Commentaar

Ook wanneer de ex-partners het formulier te laat of helemaal niet sturen naar de pensioenuitvoerder blijft het recht op pensioenverevening bestaan. Uitsluitend het recht op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder vervalt dan. In die situatie betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioeningangsdatum het pensioen uit aan de pensioengerechtigde. De ex-partners moeten dan zelf de uitbetaling van het verevende ouderdomspensioen regelen.

Auteur: Vera Hek, adviseur Aegon Adfis

Bron: Rijksoverheid.nl

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 25 januari 2018