Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zakelijk Adfis Nieuws Nieuwe voorlopige premiestaffels

Nieuwe voorlopige premiestaffels

10 oktober 2017

Op 29 september publiceerde de Belastingdienst nieuwe voorlopige staffels waarin rekening wordt gehouden met de verhoogde pensioenrichtleeftijd. Maar wat is de toegevoegde waarde van deze nieuwe ‘voorlopige’ staffels die op een klein aantal plekken 0,1% afwijken van eerder gepubliceerde ‘voorlopige’ staffels?

Voorlopige staffels

Als gevolg van de verhoging van de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 naar 68 jaar, zijn nieuwe premiestaffels nodig. Aanpassing van het staffelbesluit met nieuwe staffels wordt in de loop van 2017 verwacht. Omdat een publicatie in de loop van 2017 voor pensioenuitvoerders problemen oplevert om op tijd (vóór 1 januari 2018) de verhoogde pensioenrichtleeftijd uit te voeren, publiceerde het CAP in maart 2017 voorlopige premiestaffels in haar Vraag & Antwoord 17-002. In ons nieuwsbericht van 17 maart schreven wij daarover.

Voorlopige aangepaste premiestaffels bij pensioenrichtleeftijd 68 jaar

Het CAP publiceerde op 29 september 2017 nieuwe voorlopige staffels in het aangepaste Vraag en Antwoord 17-002.

Net als in maart 2017 schrijft het CAP: “Er is nu nog geen beleidsbesluit met aan de verhoging van de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar aangepaste premiestaffels gepubliceerd. Dit blijkt voor pensioenuitvoerders een knelpunt op te leveren voor het per 1 januari 2018 kunnen doorvoeren van de verhoogde pensioenrichtleeftijd. Daarom zijn in dit Vraag & Antwoord voorlopige aangepaste premiestaffels opgenomen die waarschijnlijk in de loop van 2017 in een beleidsbesluit gepubliceerd zullen worden.  (…)“

De staffels kennen een geringe afwijking van de eerder gepubliceerde voorlopige staffels. Op een klein aantal plekken constateerden wij een afwijking van 0,1%.

Commentaar

Voor pensioenuitvoerders is het prettig dat het CAP rekening houdt met administratieve problemen die de verhoging van de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 mee kan brengen als gevolg van het ontbreken van definitieve aangepaste staffels. Het ontgaat ons echter waarom het CAP wederom ‘voorlopige’ staffels publiceert. Deze staffels zijn net zo ‘voorlopig’ als de eerdere ‘voorlopige’ staffels. Dus op welke manier lossen  deze nieuwe voorlopige staffels het knelpunt van de pensioenuitvoerders op? Eigenlijk leiden deze nieuwe voorlopige staffels tot extra administratieve problemen doordat zij op een klein aantal plekken afwijken van de eerdere voorlopige staffels van het CAP, ook al is die afwijking slechts 0,1%. Dat geeft pensioenuitvoerders die aan de slag zijn gegaan met de voorlopige staffels van maart onevenredig veel extra werk. En hoe zeker is het dat de staffels van het CAP definitief worden? 

 

Auteur: Vera Hek, adviseur Aegon Adfis

Bron: Voorlopige aangepaste premiestaffels bij pensioenrichtleeftijd van 68 jaar, Vraag & Antwoord 17-002 d.d. 290917

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 10 oktober 2017