Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Onderzoek Aegon: Nederlander wil pensioengeld in eigen huis kunnen steken

11 november 2016

Nederlanders willen gemakkelijker met hun geld kunnen schuiven tussen pensioen, hypotheek en zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. De helft van de ondervraagden zou de pensioenpremie voor wat anders willen bestemmen dan alleen hun pensioen. Bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheekschuld.

Meer keuzevrijheid

In Nederland zijn pensioenopbouw, hypotheken en zorg juridisch en fiscaal van elkaar gescheiden. Het is niet mogelijk het een met het ander te financieren. De helft van de werknemers wil echter liever meer vrijheid hebben bij de besteding van de pensioenpremie. Als de wet het toestond, zou 28% van de Nederlanders hun hypotheek willen aflossen met een deel van de pensioenpremie. Onder jongere werknemers is die wens het grootst, rond de 35%.

Aegon onderzocht in 15 landen de mate waarin mensen zich voorbereiden op hun pensioen en welke wensen ze daarbij hebben. Wereldwijd vulden 14.400 werknemers het onderzoek in, in Nederland 900. Het is het vijfde jaarlijkse onderzoek van Aegon.

Toekomstige zorg

Ook aan toekomstige zorg zouden werknemers pensioengeld willen uitgeven. Bijna een op de vijf Nederlanders (18%) zou in elk geval een deel van zijn pensioenpremie willen gebruiken om zorgkosten van te betalen en te investeren in zorgvoorzieningen.

Die toenemende eigen verantwoordelijkheid valt werknemers nog niet mee. Want hoewel ze meer vrijheid zoeken, blijven Nederlanders nog steeds onzeker over hun kennis over pensioen. Ruim zeventig procent wil het liefst dat hun werkgever en de staat hun pensioen voor ze regelen en financieren. Slechts een op de drie Nederlanders wil zelf zijn pensioen organiseren via een privé-pensioenplan en beleggingen.

De Nederlandse deelnemers aan het onderzoek schatten in dat hun inkomen na pensionering voor tachtig procent afkomstig is van de staat en hun werkgever. Ze denken de resterende 20% zelf te moeten bijdragen met spaargeld en beleggingen. Hier is trouwens te merken dat de jongere generatie zich realiseert dat ze zelf meer moet sparen: twintigers verwachten zelf voor 27% te moeten bijdragen, terwijl dat onder zestigers maar 13% is.

Commentaar

Het onderzoek van Aegon naar de wensen van Nederlandse werknemers komt op een goed moment. De uitkomsten hiervan sluiten aan bij veel (concept) programma’s voor de Tweede kamer verkiezingen 2017. Veel partijen pleiten voor meer keuzevrijheid voor de deelnemer en individuele pensioenpotjes. U vindt hier een overzicht van de voorstellen van de partijen op het gebied van de AOW, aanvullende pensioenen en de ZZP’er. Het rapport met alle uitkomsten uit het onderzoek vindt u hier.

Auteur: Erik Schouten, internationaal adviseur AEGON Adfis

Bron: Persbericht Aegon, 9 november 2016

 

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 10 november 2016.