Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Pan-Europees label voor persoonlijke pensioenen

17 juli 2017

De Europese Commissie wil een Pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) introduceren. Dit nieuwe type vrijwillig persoonlijk pensioen is bedoeld om spaarders meer keuze te geven wanneer zij geld opzij zetten voor de oude dag en hen meer concurrerende producten aan te bieden.

Persoonlijk pensioenproduct

Het PEPP dat de Europese Commissie wil introduceren, is een derde pijler product. PEPP is bedoeld ter aanvulling van bestaande staats-, bedrijfs- en nationale pensioenen. PEPP's krijgen dezelfde standaardattributen, ongeacht waar zij in de EU verkocht worden. Zij kunnen verkocht worden door een breed scala van aanbieders, zoals verzekeringsmaatschappijen, banken, bedrijfspensioenfondsen, beleggingsondernemingen en vermogensbeheerders. De Europese Commissie moedigt de lidstaten aan om PEPP's fiscaal hetzelfde te behandelen als vergelijkbare bestaande nationale producten, ook al voldoet het PEPP niet volledig aan de nationale criteria voor belastingvermindering.

Het PEPP is bedoeld om spaarders meer keuze te geven wanneer zij geld opzij zetten voor de oude dag en hen meer concurrerende producten aan te bieden. Het persoonlijk pensioenproduct biedt spaarders volgens de Commissie onder meer de volgende voordelen:

  • Breed scala aan aanbieders en daardoor meer concurrentie;
  • Hoog niveau van consumentenbescherming onder een eenvoudige standaardbeleggingsoptie;
  • Recht om tegen gelimiteerde kosten om de vijf jaar zowel binnenlands als grensoverschrijdend van aanbieder te veranderen;
  • Meeneembaar in de lidstaten;
  • Mogelijkheid om geld te blijven bijstorten storten na verhuizing naar een andere lidstaat verhuizen. 

 

Dit vraagt om strenge informatievereisten en distributieregels, ook online. Verder moeten aanbieders beschikken over een vergunning van de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA).

Aanbieders kunnen PEPP's in verschillende lidstaten ontwikkelen, om activa effectiever te poolen en schaalvoordelen te realiseren. PEPP aanbieders en spaarders zullen verschillende opties voor betalingen hebben aan het einde van de levensduur van het product.

Commentaar

Een nobel streven van de EU om een grensoverschrijdend pensioenproduct te introduceren. Zeker als een dergelijk product in de verschillende lidstaten een zelfde fiscale behandeling krijgt. Het PEPP is in feite een “gewoon” derde pijler product en voegt niet veel toe aan de Nederlandse situatie.

Uitdaging is om het product PEPP te laten aansluiten op de soms sterk uiteenlopende situaties in de individuele lidstaten. Het lijkt erop dat de EU hierbij uitgaat van de omkeerregel: inleg aftrekbaar en uitkering belast.Het is de vraag of en hoe de EU de lidstaten zo ver krijgt dat ze over hun schaduw stappen om tegenover de fiscale voordelen die genoten worden in de opbouwfase de belastingheffing over de uitkeringen na verhuizing naar een andere lidstaat op te geven. Daarnaast speelt het juridische aspect ook nog een rol. Aanbieders zijn vaak zeer terughoudend om producten in het buitenland aan te bieden die vallen onder het civiel recht van de andere woonstaat van de rekeninghouder.

Auteur: Paul Lavrijssen, adviseur Aegon Adfis

Bron: European Commission - Press release, 29 june 2017

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 13 juli  2017