Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Pensioenbanksparen verbetert pensioenresultaat niet

23 maart 2017

Staatssecretaris Klijnsma onderzocht in hoeverre bankparen bijdraagt aan een beter pensioenresultaat. Ervan uitgaande dat ouderdomspensioen levenslang moet zijn, levert banksparen geen beter resultaat op.

Onderzoek naar pensioenbanksparen

Tijdens de behandeling van het voorstel Wet verbeterde premieregeling op 9 maart 2016 nam de Kamer een motie aan van de VVD om te onderzoeken in hoeverre banksparen kan bijdragen aan een beter pensioenresultaat. Ter uitvoering van die motie liet Klijnsma samen met het ministerie van Financiën dit onderzoeken. Daarvoor vonden gesprekken plaats met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Stichting Geldbelangen.

Pensioenbanksparen geeft hogere uitkering dan levenslange verzekerde uitkering

Voor de uitvoering van de motie verstaat Klijnsma onder banksparen: een levenslang bancair product voor pensioensparen in de tweede pijler. De Pensioenwet vereist een levenslang pensioen.

Banken mogen alleen producten afsluiten met een vaste einddatum. Een product waarbij de uitkeringen doorgaan tot het moment van overlijden is een levensverzekering. Dit product mag alleen door een levensverzekeraar worden gevoerd. Er is dus altijd een levensverzekering nodig om de gehele levenslange pensioenuitkering te kunnen regelen bij een bankspaarproduct.

Volgens de NVB kan in de huidige lage rente omgeving een pensioenbankspaarproduct met een looptijd van ten minste 20 of 30 jaar gedurende de uitkeringsfase tot op aanzienlijke leeftijd tot hogere uitkeringen leiden dan een levenslange verzekering bij een verzekeraar. Het ontbreekt de deelnemer daarmee wel aan een levenslange garantie op een uitkering en garanties over de hoogte van deze uitkering. De kosten van de noodzakelijke aanvullende levensverzekering voor het langlevenrisico drukt de uitkering onder een bankspaarproduct.

Levenslange karakter van pensioen

Stichting Geldbelangen staat kritisch ten opzichte van het levenslange karakter van pensioen. Het verplichte levenslange karakter strookt volgens de Stichting niet met het feit dat pensioen als zodanig niet verplicht is.
Klijnsma hierover: “Ik merk hierbij op dat pensioenopbouw in de tweede pijler in veel gevallen - vanuit een paternalistisch motief - juist verplicht gesteld is. Daarnaast vindt het kabinet het wenselijk dat er sprake is van een levenslange uitkering om een beroep op publieke voorzieningen op hogere leeftijd te beperken.”

Commentaar

De uitkomst van dit onderzoek brengt Klijnsma niet op andere gedachten over pensioenbanksparen. Zij vindt de mogelijkheid van doorbeleggen tijdens de uitkeringsfase een aantrekkelijker alternatief voor het matigen van de effecten van de lage rente. Een alternatief, waarbij het levenslange karakter van pensioen onaangetast blijft.

Uit de brief blijkt dat Klijnsma het belangrijk vindt dat pensioen levenslang is. En dat zij daaraan niet wil tornen. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Pensioen is immers een oudedagsvoorziening. En je oude dag houdt pas op als je dood gaat...

 

Auteur: Vera Hek, adviseur Aegon Adfis

Bron: Kamerbrief Klijnsma over Banksparen pensioen, 17 maart 2017

 

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 22 maart 2017