Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Training Variabele pensioenuitkeringen, dé oplossing?

5 juli 2016

Op respectievelijk 7, 9 en 14 juni gaf Aegon Adfis de training Variabele pensioenuitkeringen, dé oplossing? Paul Lavrijssen en Vera Hek bespraken de nieuwe regels en waarop je als adviseur en deelnemer moet letten. Jeroen van den Bosch – senior toezichthouder bij de AFM – besprak de communicatie- en zorgplichteisen die deze nieuwe keuzemogelijkheid van pensioenuitvoerders eist. 

De bijeenkomsten werden op een schaal van 1-5 gemiddeld beoordeeld met een 4,2. Een aantal reacties van de deelnemers:

 • Uitstekende presentatie , actueel. Goede informatievoorziening. 
 • Weer prima. Het wordt nog een uitdaging om dit voor het voetlicht te brengen

Een aantal deelnemers had graag meer productinformatie van Aegon gekregen. Dat verzoek hebben wij bij de productontwikkelaars van Aegon neergelegd. Want Aegon is, net als andere pensioenuitvoerders, nog druk bezig met het ontwikkelen van een oplossing. Aegon verwacht voor het einde van dit jaar de variabele pensioenuitkering te kunnen aanbieden. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte. 

Wet verbeterde premieregeling

De ingangsdatum van de Wet verbeterde premieregeling is nog onduidelijk. In de Eerste Kamer werd gesproken over een ingangsdatum van 1 september. In de wet staat het volgende: “Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.” Het koninklijk besluit is nog niet gepubliceerd. Deze wet geeft deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst het recht om – uiterlijk op de pensioeningangsdatum - een variabele pensioenuitkering aan te kopen. Pensioenuitvoerders zijn niet verplicht om variabele pensioenuitkeringen aan te bieden. In dat geval heeft de deelnemer het recht om dit bij een andere pensioenuitvoerder te doen.

Pensioenknip

Degenen van wie het pensioenkapitaal binnenkort tot uitkering komt, hebben zes maanden de tijd om te kiezen tussen een vaste en een variabele uitkering. En wie zich niet kan veroorloven een aantal maanden geen pensioenuitkering te ontvangen, kan ter overbrugging van die periode het pensioen knippen in een uitkering van bijvoorbeeld één jaar en na dat jaar kiezen tussen een vaste of variabele pensioenuitkering.

Keuze tussen variabele of vastgestelde uitkering

Wanneer een deelnemer kiest voor een variabele uitkering is de hoogte van de pensioenuitkering elk jaar opnieuw afhankelijk van de dan geldende marktrente, het beleggingsresultaat op het pensioenkapitaal en de sterfte- en levensverwachting. Een pensioenuitvoerder mag ook een variabele uitkering met een vaste daling aanbieden. Bij de berekening van de uitkering houdt de uitvoerder dan rekening met toekomstige, verwachte beleggingsresultaten. Dit leidt tot een hogere beginuitkering. 

Aandachtspunten voor de deelnemer

 • Vergelijk appels met appels. Er zijn veel keuzemogelijkheden. Maar een pensioenuitvoerder hoeft deze niet allemaal aan te bieden. De keuzemogelijkheden zijn:
  1. Vaste of variabele uitkering
  2. Bij variabele uitkering:
   • Een vaste variabele uitkering
   • Een variabele uitkering met een vaste daling. 
  3. Keuze hoog/laag?
 • Het uiterste keuzemoment is de pensioendatum. Daarvoor zijn er echter ook al momenten waarop een keuze gemaakt moet worden:
  1. Moment van toetreding tot een collectieve toedelingskring bij een pensioenfonds. Let op: Kiest een deelnemer bij een pensioenfonds voor toetreding aan een collectieve toedelingskring? Dan verliest hij het shoprecht op de pensioeningangsdatum. 
  2. Moment waarop de beleggingen in zakelijke waarden worden afgebouwd: dan moet een voorkeur worden uitgesproken voor vastgestelde of variabele uitkering. 

Een adviseur kan hierbij zijn toegevoegde waarde bewijzen.

Contact 

Hebt u deze training gemist? En wilt u hem toch graag volgen? Of wilt u deze training in company? Of wilt u ons spreken over iets anders? Bel of mail ons. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden.

Ons teamnummer: 070-3445210 

Ons teammailadres: adfis@aegon.nl 

Onze website: www.aegonadfis.nl

 

Dit bericht is opgesteld naar de stand van zaken op 5 juli 2016