Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Praktijkvraag - banken weigeren mijn Amerikaanse klant

Zakelijk Adfis Oud Praktijkvragen Praktijkvraag - banken weigeren mijn Amerikaanse klant

Vraag

Ik heb een klant met de Amerikaanse nationaliteit. Hij kan geen bankrekening of kapitaalverzekering bij overlijden sluiten. Maar wel deelnemen aan een Nederlandse pensioenregeling. Hoe zit dat?

Antwoord

De Amerikaanse wet Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) heeft als doel belastingontduiking door Amerikanen te voorkomen. Deze wet verplicht financiële instellingen uit de hele wereld om gegevens over  rekeninghouders met de Amerikaanse nationaliteit te verstrekken aan de belastingdienst (IRS) van de Verenigde Staten. Financiële instellingen in Nederland verstrekken deze gegevens niet rechtstreeks aan de IRS maar doen dat via de Nederlandse belastingdienst. FATCA is van toepassing op levensverzekeringen en bancaire- en beleggingsproducten. Pensioen-, lijfrente- en schadeverzekeringen zijn uitgesloten. 

Vanwege FATCA moesten Nederlandse financiële instellingen een systeem invoeren dat identificatie van Amerikaanse cliënten mogelijk maakt. In het aanvraagproces vragen de meeste banken en verzekeraars de klant (particulier en zakelijk) of hij belastingplichtig is in de VS. Wanneer de klant dit bevestigt dan kan hij  bank- en beleggingsrekeningen, unit linked verzekeringen en verzekeringen met een contante waarde (zoals verzekeringen bij leven of overlijden, met restitutie, contraverzekeringen,  (tijdelijke) kapitaalverzekering bij overlijden etc.) veelal niet afsluiten.

Lees ons artikel over het FACTA-verdrag voor meer informatie.