Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Praktijkvraag – Is de premie die ik betaal voor vrijwillige voortzetting pensioenregeling na ontslag aftrekbaar?

Zakelijk Aegon Adfis Praktijkvragen Praktijkvraag – Is de premie die ik betaal voor vrijwillige voortzetting pensioenregeling na ontslag aftrekbaar?

Vraag

Na mijn ontslag kan ik ervoor kiezen om deel te blijven nemen aan mijn pensioenregeling. In hoeverre zijn de premies die ik betaal dan aftrekbaar?

Antwoord

Toen u werknemer was, bouwde u pensioen op via uw werkgever. De werkgever hield de pensioenpremie in op uw bruto salaris. Onder bepaalde voorwaarden*) kunt u na ontslag blijven deelnemen aan de pensioenregeling. De belangrijkste voorwaarde is dat uw pensioenregeling voorziet in de mogelijkheid om vrijwillig voort te zetten. Wanneer u de pensioenpremie in deze situatie zelf betaalt, kunt u deze verrekenen met uw inkomstenbelasting.

U kunt de pensioenpremie verrekenen door deze als negatief loon in te vullen bij uw aangifte inkomstenbelasting. U doet dat als volgt:

  • In Box 1 Werk en Woning vult u onder ‘loon’ per werkgever uw inkomsten in.
  • Onder ‘loon’ vult u ook de pensioenpremie in die u betaalde in het jaar waarover u aangifte doet. Omdat het negatief loon is, moet u een minteken hiervoor zetten.
  • Als werkgever kunt u de naam van de pensioenuitvoerder invullen.

 

*) Zie paragraaf 2.3 van het besluit van de belastingdienst van 6 november 2015 welke voorwaarden dat zijn.