Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Praktijkvraag – staffelbesluit en DGA

Zakelijk Aegon Adfis Praktijkvragen Praktijkvraag – staffelbesluit en DGA

Vraag

Op 27 januari 2017 publiceerde de belastingdienst het geactualiseerde besluit voor beschikbare premieregelingen, premie- en kapitaalovereenkomsten en netto pensioenregelingen. Ik mis daarin de bepaling dat het staffelbesluit niet geldt voor DGA’s. Betekent dit dat DGA’s voortaan ook volgens één van de staffels fiscaal gefaciliteerd pensioen kunnen opbouwen?

Antwoord

Deze vraag is tijdens de parlementaire behandeling van het Wetsvoorstel uitfaseren pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen niet behandeld. Het antwoord berust daarom op onze eigen interpretatie van het wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel stelt de regering voor om pensioen in eigen beheer vanaf de ingangsdatum van de wet (waarschijnlijk 1 april 2017 + drie maanden) niet meer toe te staan. Volgens het wetsvoorstel is de bepaling die fiscale beperkingen aangeeft voor de opbouw van pensioen in eigen beheer (artikel 18h Wet op de loonbelasting) dan niet meer nodig. Dat houdt in dat de DGA voor wat betreft zijn pensioenopbouw fiscaal hetzelfde wordt behandeld als een “gewone werknemer”. Pensioen opbouwen kan dan nog steeds, maar dan wel bij een professionele verzekeraar. De DGA kan dan in zijn verzekerde beschikbare premieregeling uitgaan van één van de staffels van het staffelbesluit. Zelfs als de DGA geen partner heeft kan hij staffel II toepassen.

 

Deze praktijkvraag is opgesteld naar de stand van zaken op 27 februari 2017