Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Praktijkvraag - verhoging pensioenrichtleeftijd; opbouwpercentages omlaag?

Zakelijk Aegon Adfis Praktijkvragen Praktijkvraag - verhoging pensioenrichtleeftijd; opbouwpercentages omlaag?

Vraag

In jullie nieuwsbericht “Pensioenrichtleeftijd definitief naar 68 jaar” schreven jullie dat de opbouwpercentages voor middelloon- en eindloonregelingen niet wijzigen. Verandert er dan niets aan de pensioenregelingen, behalve dat de pensioenrichtleeftijd nu 68 jaar wordt?

Antwoord

Verhoging van de pensioenrichtleeftijd heeft links- of rechtsom consequenties voor het pensioen van de werknemers. Er verandert daarom wel degelijk iets aan de pensioenregeling: de pensioenrichtleeftijd gaat omhoog of het opbouwpercentage gaat omlaag.

Doordat de pensioenrichtleeftijd verschuift moet de pensioenovereenkomst aangepast worden en moet een werkgever het traject van OR, etc. regelen. Dit moet plaatsvinden vóór 2018; dus dit jaar nog.

Niet verhogen van de pensioenrichtleeftijd in de pensioenovereenkomst betekent dat het toekomstige opbouwpercentage per jaar omlaag moet om te voorkomen dat de regeling fiscaal bovenmatig wordt. De belastingdienst zal in de loop van dit jaar de aangepaste percentages bij een lagere pensioenrichtleeftijd dan 68 jaar publiceren. Hetzelfde geldt voor de beschikbare premiestaffels.

 

Deze praktijkvraag is opgesteld naar de stand van zaken op 30 januari 2017