Zakelijk blog

5 goede redenen om (wél) een AOV te overwegen

Image
5 goede redenen om (wél) een AOV te overwegen
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

31 May 2022 12:11

Als zelfstandige ben je 100% gefocust op je onderneming. Grote kans dus, dat je in de drukte van alledag niet zo stilstaat bij de mogelijkheid van een ziekte, blessure of handicap. Hetzelfde geldt dan al snel voor de vraag of je hier iets voor zou moeten regelen. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hierbij menen veel zelfstandigen ook nog eens dat zo’n verzekering erg kostbaar is. Zo belandt deze optie maar al te gemakkelijk op het lijstje van dingen-waar-je-eigenlijk-nog-eens-in-moet-duiken-maar-nooit-aan-toekomt.

 

Staat de AOV bij jou nou ook op dat lijstje, dan zijn wij de laatste om je daar verwijten over te maken. Liever gaan we aan de slag om het ervan af te krijgen. Waarom? In de eerste plaats omdat we jou en je bedrijf het beste toewensen. Maar ook omdat wij er als verzekeraar van overtuigd zijn dat die AOV echt zo gek nog niet is. Hieronder vind je 5 feiten waar je je mogelijk nog niet zo bewust van bent, maar die deze verzekeringsvorm beslist het overwegen waard maken.

 

1. Jij bent onmisbaar

Bij de dagelijkse uitdagingen van het ondernemen kun je zomaar een ongemakkelijke waarheid uit het oog verliezen: alles staat of valt met jou en je gezondheid. Wat als jij niet meer kunt presteren zoals je dat gewend bent? Dat is natuurlijk geen leuke vraag. Maar wel eentje die je beter onder ogen kunt zien. Voor de meeste zelfstandigen luidt het antwoord namelijk dat hun inkomen dan serieus in gevaar komt. En daarmee ook hun boterham, huis, auto, hobby’s… noem maar op.

Een AOV biedt financiële zekerheid als je door een ziekte, blessure of handicap voor korte of langere tijd geen of minder inkomsten hebt. Hij vormt een oplossing voor het simpele feit dat jij voor jouw onderneming waarschijnlijk onmisbaar bent.

 

2. Je kunt het niet altijd alleen

Ja maar wacht even, zul je nu misschien denken. Ik ben een vechter. Als mij iets overkomt, ga ik niet bij de pakken neerzitten: dan ga ik gewoon doen wat ik nog wél kan. Nou, dat is ondernemerschap naar ons hart. Maar besef wel dat dit in de praktijk soms behoorlijk kan tegenvallen. Als verzekeraar zien we dagelijks dat het ondernemers niet meevalt om in zo’n situatie kansen te zien en te grijpen. Soms is er specialistische kennis voor nodig. En vrijwel altijd is een steuntje in de rug prettig. Gewoon, iemand die met je meedenkt, dingen voor je uitzoekt en je helpt om zaken goed te regelen.

Een AOV biedt deskundige ondersteuning bij je re-integratie. Je kunt het niet altijd alleen, en met deze verzekering hoeft dat ook niet. Zo kun je bij de AOV van Aegon bij arbeidsongeschiktheid rekenen op ondersteuning door een persoonlijke casemanager.

 

3. Je kunt ook rekenen op preventie

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid is belangrijk. Maar liever wil je natuurlijk helemaal niet arbeidsongeschikt raken. Ook daar kan een AOV je bij helpen. De precieze invulling verschilt, maar vrijwel alle verzekeraars bieden preventieve dienstverlening aan. Denk bijvoorbeeld aan een coach bij wie je terecht kunt als je kopzorgen hebt over je onderneming, je privésituatie of je werk-privébalans. Of aan een regelmatige check-up: hoe fit ben je, zit je nog goed in je vel?

Voorkomen is niet alleen beter dan genezen. Het is ook vele malen prettiger dan verloren inkomen weer laten aanvullen. Bij Aegon kun je vanuit deze gedachte bijvoorbeeld rekenen op coaching bij stressklachten en een scan van je ondernemersgeluk. Bij dreigende arbeidsongeschiktheid kun je via onze preventiepagina ook altijd informeren naar mogelijkheden voor maatwerkadvies.

 

4. Je kunt afstemmen op andere buffers

Veel zelfstandigen denken ten onrechte dat een AOV altijd een op zichzelf staande totaaloplossing moet zijn. Zo kún je hem inderdaad inrichten, maar dat hoeft beslist niet. Je kunt je verzekering ook prima combineren met andere vormen van inkomenszekerheid. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld. Of aan een broodfonds, een kring van 20 tot 50 ondernemers die afspreken dat een deelnemer bij ziekte (belastingvrije) schenkingen van de anderen ontvangt. En heb jij naast je eigen bedrijf nog een deeltijdbaan in loondienst? Dan kun je ook rekening houden met je recht op WIA voor dat deel van je inkomen. Je kunt je AOV prima afstemmen op deze en andere alternatieve buffers. Bijvoorbeeld door een hoger eigen risico af te spreken, of door alleen je inkomen uit ondernemerschap te verzekeren. Zo betaal je niet voor zekerheid die je niet nodig hebt.

Er zijn AOV’s in allerlei soorten en maten. Ook bieden verzekeraars allerlei mogelijkheden om je verzekering af te stemmen op andere inkomensbuffers. Bij Aegon helpen we je op weg met een nuchter overzicht van alternatieven voor een AOV: wat heb je eraan en wat zijn de beperkingen?

 

5. Jij bepaalt zelf de kosten

De mogelijkheid om af te stemmen op andere buffers vormt maar één van de manieren waarop je de kosten van je AOV kunt beïnvloeden. Je hebt nog veel meer opties. Zoals meer of minder risico nemen: een regeling op minimumniveau heeft een ander kostenplaatje dan een die je volledige inkomen verzekert. Hetzelfde geldt voor een product dat alleen specifieke of juist álle mogelijke oorzaken van arbeidsongeschiktheid verzekert. Je kunt kiezen tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn, en hoelang de uitkeringen blijven lopen als je arbeidsongeschikt raakt. Het is mogelijk om de uitkering wel of juist niet jaarlijks te laten meestijgen met de gemiddelde loonontwikkeling. Je kunt een verzekering nemen voor volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. En je kunt kiezen voor een vaste premie of eentje die stijgt naarmate je ouder wordt. En dan hebben we nog steeds niet alle mogelijkheden genoemd.

Geen enkele AOV is gratis. Maar hoeveel geld jouw verzekering kost, kun je in grote mate zelf beïnvloeden. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de mogelijkheden bij de Aegon AOV overzichtelijk op een rijtje gezet. Ook kun je bij ons snel en gemakkelijk zelf je premie berekenen.

 

Interesse?

Het is verstandig om je goed te laten adviseren over alle keuzes rond een AOV.

  • Bij ons kies je zelf of je advies krijgt van een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt of van een Aegon adviseur.
  • In beide gevallen brengt de adviseur je situatie in kaart en bepaal je samen wat voor jou de beste oplossing is. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt én dat je geen onverantwoorde risico’s neemt.
  • Ons praktische 5-stappenplan biedt overzicht gedurende het proces.