Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Kinderspel 3
Zakelijk Blog Inkomensbescherming ‘Als zzp’er moet ik alles zélf regelen’

‘Als zzp’er moet ik alles zélf regelen’

16-02-2018

‘Hé pap, wie betaalt jouw pensioen? Wat is de 2e en 3e pijler precies? En leg mij een AOV eens uit.’ Er was geen ontkomen aan voor vader Arnold (44). Zijn dochter Febe legde hem het vuur aan de schenen over ingewikkelde geldzaken.

Verbazing. Dat was écht van je gezicht af te lezen.

‘Absoluut. Hoe kan zij dat allemaal weten?, dacht ik bij mezelf. Ik was helemaal overdonderd door haar vraag wat een AOV precies inhoudt. Ik ben zelfstandig klusjesman, maar heb die verzekering niet afgesloten. Daar heb ik bewust voor gekozen. Mijn vrouw is ook zzp’er: zij werkt meer uren per week en heeft wél een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten.’  

Zeg eens eerlijk: hoe goed ben jij met geld?

‘Eigenlijk best handig. En dat moet ook wel als zzp’er. Ik bouw niet automatisch pensioen op en moet zelf alles regelen. Ga ik bijvoorbeeld sparen of beleggen? Dat zijn best lastige keuzes. Voordat ik voor mezelf ben begonnen, heb ik alles met een financieel adviseur in kaart gebracht. Zodat we later niet voor vervelende verrassingen staan, maar een goed gevuld pensioenpotje hebben als we stoppen met werken.’

Wie doet bij jullie thuis de financiën?

‘Allebei. Ook mijn vrouw weet goed hoe de financiën in elkaar steken. Sterker nog, als zij boodschappen doet, weet ze vóórdat ze bij de kassa is hoeveel ze moet betalen. Zij houdt vooral de privérekeningen in de gaten en ik de zakelijke. Geloof het of niet, maar het invullen van de belastingpapieren vind ik juist leuk.’

Hoe maak je je kinderen bewust van ‘goed met geld’?

‘Met zakgeld. Daarmee leren we ze: elke euro kun je maar één keer uitgeven. Als ze iets willen kopen, moeten ze daar eerst voor sparen. En ze kunnen niet alles zomaar krijgen. Zo wilde onze oudste dochter een nieuwe fiets omdat ze haar oude niet meer mooi vond. We hebben toen afgesproken dat zij de ene helft betaalt, en wij het andere deel.’

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.