Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Duurzame inzetbaarheid: blijven leren, blijven veranderen

06-06-2017

Iedereen die werkt heeft te maken met voortdurende verandering. Technologische innovaties hebben, nu al, grote invloed op de inhoud van ons werk. Administratieve functies dreigen zelfs helemaal te verdwijnen. Om inzetbaar te blijven moeten medewerkers nieuwe rollen en taken kunnen oppakken, binnen én buiten de organisatie waar ze nu werken. Ze moeten hiervoor kennis up-to-date houden, maar ook vaardigheden en competenties ontwikkelen.  Als arbeidsorganisatie kun je, nee: moet je, medewerkers hierin ondersteunen. Aegon wil een voorbeeldrol vervullen en actief stimuleren dat mensen wendbaar en weerbaar blijven. In ieders belang. Investeren in duurzame inzetbaarheid draagt direct bij aan het succes en de continuïteit van ons als bedrijf. Medewerkers vinden op hun beurt ook op langere termijn hun weg op een arbeidsmarkt waar flexibiliteit de norm is en verandering de enige constante. 

Een plek waar je je kunt ontwikkelen, waar je blijft leren, waar je fit blijft

Duurzame inzetbaarheid past bij onze missie: klanten in staat stellen om zelf bewuste keuzes te maken. Die houding hebben we ook richting onze eigen medewerkers. Aegon wil voor alle ruim 3.000 medewerkers een plek zijn waar je je kunt ontwikkelen, waar je blijft leren, waar je fit blijft. Om dat te bereiken zijn we als Aegon constant bezig met zowel de ontwikkeling als de vitaliteit van onze mensen. Dat begint al vanaf de onboarding. We gaan het gesprek aan met medewerkers en praten met hen over leefstijl, over werksfeer en over de manier waarop ze ontspannen. Hierbij richten wij ons op alle functies en generaties in ons bedrijf. Want duurzame inzetbaarheid is een zaak van iedereen. Het raakt managers en medewerkers. Mensen met een vast of flexibel dienstverband. Ouderen en jongeren. Zo kijken millennials anders tegen werken aan dan ouderen. Daarin schuilt ook een risico: steeds meer jongere mensen branden vroegtijdig op. Hoe voorkom je dat? Hoe creëer je een omgeving waarin ook jongere medewerkers vitaal blijven?

Kwestie van cultuur

Het is belangrijk om praktische instrumenten te hebben waar medewerkers concreet mee aan de slag kunnen. Onze medewerkers kunnen gebruik maken van trainingen en loopbaanchecks. Ook bijscholing of zelfs omscholing is mogelijk. We hebben instrumenten die de fysieke en mentale gezondheid bevorderen zoals yoga, health checks en fysieke training. Toch is het allerbelangrijkste dat we met z’n allen een cultuur creëren waarin duurzame inzetbaarheid vanzelfsprekend is. Waarin het normaal en logisch is dat je nadenkt over hoe jouw werk er over een paar jaar uit kan zien, waarbij iedereen begrijpt dat een carrièrepad niet altijd steil omhoog hoeft te lopen, maar dat je ook horizontaal mooie stappen kunt zetten. Een cultuur waarbij niet de functieomschrijving centraal staat, maar waarbij je kijkt welk werk jou plezier geeft én toegevoegde waarde biedt.

Learning agility

Als Aegon kunnen we mensen helpen om zich voor te bereiden op veranderingen. We kunnen medewerkers mogelijkheden aanreiken om energiek, fit en veerkrachtig te blijven in hun werk. Maar uiteindelijk ligt de regie bij de medewerker zelf. Daarom is learning agility een sleutelcompetentie bij Aegon. Als je het vermogen hebt om nieuwe dingen te blijven leren, kun je telkens tijdig meeveren met een omgeving die nieuwe eisen stelt. Het is precies wat je nodig hebt om duurzaam inzetbaar te blijven terwijl het werk om je heen voortdurend verandert.

 

Het verhaal van Rob is eerder opgenomen in de Aegon Masterclass Vitaliteit & duurzame inzetbaarheid die op 11 mei plaatsvond.

 

Rob Spuijbroek,
HR-directeur, Aegon Nederland
Rob Spuijbroek is HR-directeur bij Aegon Nederland