Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

langdurig zieke blog
Zakelijk Blog Inkomensbescherming Wat als ú net die ene langdurig zieke treft?

Wat als ú net die ene langdurig zieke treft?

09-09-2019

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is Nederlands kampioen verzuim beperken. Volgens het CBS lag het verzuim bij werkgevers met 1-10 medewerkers in het eerste kwartaal van 2019 op 1,8%. Organisaties met 10-100 medewerkers (4%) en 100+ bedrijven (5,6%) kunnen er jaloers op zijn.

De keerzijde: weinig alternatief werk

Maar bent u mkb’er en heeft u net dat ene langdurige verzuimgeval te pakken, dan koopt u niets voor zulke percentages. Want dan loopt u tegen de keerzijde aan: een kleine organisatie biedt vaak bitter weinig alternatief werk dat de zieke nog wél kan uitvoeren. Dit is een kwetsbare plek waar u zich mogelijk niet zo bewust van bent. Het verzuim waar u mee te maken krijgt, is immers vrijwel altijd kort en onschuldig van aard. Een griepje hier, een blessure daar – vervelend, maar nauwelijks te vermijden. En als je dagelijks samenwerkt, laat je elkaar niet zitten: je zoekt samen naar een oplossing.

Meestal lost het mkb het wel op

Dat laatste is precies wat het mkb tot kampioen verzuimbeperking maakt. Nergens in Nederland melden werknemers zich minder ziek dan in kleine bedrijven. Door de persoonlijke relatie tussen werkgever en werknemer is de onderlinge betrokkenheid groot en de drempel om zich ziek te melden hoog. Ook is er veel ruimte voor alternatieve oplossingen, zoals tijdelijk in een lagere versnelling of vanuit huis aan het werk.

Wat als er een keer géén mouw aan te passen is?

Dat werkt allemaal prima, tót een werknemer langdurig uitvalt en er in uw eigen organisatie géén mouw aan te passen is. Dan staat u plotsklaps voor de ondankbare taak om de noodzaak van ander werk én een andere werkgever aan te kaarten. En dat bij een werknemer met wie u tot voor kort dagelijks samenwerkte. Allerminst een gesprek om naar uit te kijken, en juist vanwege de persoonlijke relatie ook nog eens een mogelijke bron van conflicten.

De komende weken mag u twee blogs over deze problematiek verwachten. Eerst onderzoeken we wat alternatief werk bij ziekte in het mkb nou precies tot zo’n groot knelpunt maakt. Daarna reiken we praktische tips aan om hierover zorgvuldig met uw zieke werknemer in gesprek te gaan.

Direct aan de slag?

 

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.